Na svečanoj sjednici Grada Dubrovnika bio je danas nazočan i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je održao konstruktivan i dobar govor. U svom govoru predsjednik se osvrnuo na brojne teme, među kojima i srbijansko prisvajanje dubrovačke književnosti, nazvavši to kulturnom aproprijacijom.

“Kad razgovaramo što se događa i što će se događati budite hladni, pa čak i oholi.”

“Želim vam da budete uspješni u korištenju EU fondova, da iz te Europe uzmete ono što je u ovom trenutku najvrijednije, a to je novac. Što vrijeme više potiče i što je slika bistrija i jasnija, jasnije je da Europa nije centralna vlast nego duboka, kompleksna i traumatična, ali i perspektivna zajednica nacionalnih država. Sve ovo drugo je tema za stalnu raspravu i stalni oprez. Niti smo svi isti, niti aspiriram da drugima namećem svoje kulturne vrijednosti, da im govorim što je za njih dobro, kako da se mole, koje su to za njih europske vrijednosti.

One su od Portugala, Estonije, pa do Hrvatske i slične i različite. Unutar toga možemo osigurati pristojan građanskih život. Ideološke razlike nikad nećemo staviti po strani, ali one su danas u Hrvatskoj možda manje nego što su ikada bile i to je dobro. Zato se vlast i moja očekivanja od svake vlasti svode na očekivanja da se svojim i zajedničkim upravlja pošteno, efikasno. Da se novac ne koristi za vlastiti probitak i interese, da se odgovorno ponaša prema prostoru kojim se upravlja jer ova obala, hrvatski Jadran, značajan je i neizostavan, sudbinski dio hrvatskog identiteta, a stoljećima je bio slabo naseljen.

Obala je bila nenaseljiva, suha, žedna, ponekad i gladna i nije privlačila ljude. To je tako stjecajem okolnosti, sreće i borbe hrvatskih branitelja posebno u zadnjem ratu, ostalo naše i na nama je da time upravljamo. Dubrovačkim prostorom, splitskim prostorom, prostorima na otocima. Time ne upravlja Europska komisija nego mi i vi koje je birao hrvatski narod”, kazao je predsjednik Milanović te se osvrnuo na srbijansko svojatanje dubrovačke književnosti.

“Vidim da vas to svih tišti i iritira, a svi ste o tome danas govorili. U većini stvari se slažemo. Postoji nešto što se naziva kulturnom aproprijacijom – prisvajanje nečega što je tuđe. Ona može imati različite motive. Ovo što se događa u Beogradu, je kulturna aproprijacija ovisničkog, šleperskog tipa. Pokušaj da se nešto otme. To je nemoguće. Na sigurnom smo. Budite ponosni što netko to želi, a do toga ne može. Naravno, može simbolički ako se s time poistovjeti. Razina poistovjećenja etničkih Srba, naših susjeda, naroda toliko sličnog, ali drugačijeg od nas nije nikakva. Mi ne pokušavamo aproprirati njihovu kulturu. To su stvari koje konstatiramo, koje su tu, ali s našim identitetom nemaju nikakve veze. Kad razgovaramo što se događa i što će se događati, budite hladni, pa čak i oholi. Hrvatska književnost ima bazu ovdje. To je isključivo hrvatsko. Naši susjedi ako već žele, neka u tome s distance uživaju. Na ovu kulturnu aproprijaciju možda gubimo i gubite previše energije. Gledajte na to ponosno”, poručio je predsjednik Milanović.

“Ova 2022. godina je druga godina krize koja nas sve pomalo baca u građanski očaj. Treba biti odgovoran prema zdravlju građana, pa i onom mentalnom i gledati da se ovo polako privede kraju. Na samom kraju dotaknut ću se nečega čega se danas nitko dotakao nije, a smatram to važnim za ovaj kraj i Hrvatsku. Mnogi od nas svoje porijeklo vuču iz Bosne i Hercegovine, naše susjedne, prijateljske države s kojom imamo nekoliko tisuće kilometara granice, a u kojoj se događaju stvari koji nisu dobre za hrvatski narod i za stanovnike Bosne i Hercegovine, a koje ne vode prema dobrom. Ta vrsta podrške i solidarnosti je potrebna hrvatskom političkom narodu u Bosni i Hercegovini koji je tamo, koji će tamo ostati. Oni trebaju našu podršku. Ona može biti glasnija, može biti takva da se koristimo instrumentima koje imamo na raspolaganju u EU i u NATO-u.

Godinama smo slušali tuđe prijekore i prigovore, savjete, ultimatume i na to uporno reagirali krotko. U ovoj situacija, potpuno svjesni tko smo i što smo imamo pravo postaviti neke zahtjeve. Mirno, civilizirano, bez repetiranja, bez prijetnji, ali s vrlo jasnim stavovima. Onaj tko na to nije spreman taj ne koristi državu na način na koji se može koristiti. Želim vam sve najbolje, zdrave vama i vašim obiteljima. Živio i prosperirao hrvatski Dubrovnik”, zaključio je predsjednik Milanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here