Služba za praćenje atmosfere Copernicus pomno promatra aktivnosti požara u istočnoj mediteranskoj regiji. U Turskoj i južnoj Italiji, podaci CAMS -a pokazuju da se emisije i intenzitet požara brzo povećavaju, a pogođene su i zemlje poput Maroka, Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke i Libanona. Nadodat ćemo kako je požar u Segetu, kraj Trogira jedan od najvećih u posljednjih nekoliko godina u RH, a dosad je izgorjelo 1 600 hektara šume i makije.

Služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije te uz EU financiranje, nadzire velike požare na području Mediterana, gdje neki gore u blizini obalnih odmarališta i doveli su do evakuacije. Dim požara vidljiv je čak i na satelitskim snimkama koje prelaze istočno mediteranski bazen iz južne Turske.

Budući da JI Europa trenutačno doživljava toplinske valove, opasnost od požara ostaje velika na tom području, osobito u većem dijelu Turske i oko Sredozemlja. Podaci CAMS -a pokazuju da je ukupna dnevna snaga požara (RFP) za Tursku dosegla neviđene vrijednosti u cijelom skupu podataka, koji seže u 2003.

Nadalje, znanstvenici CAMS -a izvještavaju da šumski požari ispuštaju velike količine zagađenog dima u atmosferu. Prognoze za optičku dubinu aerosola i površinske koncentracije PM2,5 koje pruža CAMS pokazuju visoke vrijednosti u Turskoj i na području istočnog Sredozemlja, što odražava ozbiljne razmjere požara. Osim toga, kako su dani prolazili, susjedne zemlje sve su više pogođene požarima. Nekoliko požara dogodilo se i u Italiji, Albaniji, Maroku, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i Libanonu od kraja srpnja. Uvjeti toplinskog vala dodatno povećavaju opasnost od požara na ovom području.

Mark Parrington, viši znanstvenik i stručnjak za šumske požare u ECMWF-ovoj službi za nadzor atmosfere Copernicus, komentira:

„Pomno pratimo intenzitet požara u Turskoj i oko mediteranskog područja i utjecaje koje oni imaju na atmosferu. Posebno je važno pomno promatrati ove požare visokog intenziteta jer dim koji ispuštaju može utjecati na lokalnu kvalitetu zraka i niz vjetar. Naši podaci pružaju informacije u stvarnom vremenu o intenzitetu požara i utjecajima šireg opsega, poput učinaka emisije dima i utjecaja na kvalitetu zraka“.

Globalni ECMWF sustav predviđanja požara (GEFF) pruža ulazne podatke za Prognozu opasnosti od požara hitne službe Copernicus. Prognoze za jugoistočnu Europu pokazuju vrlo visoke do ekstremne vrijednosti. To nije neobično za ovo doba godine, međutim, toplinski valovi pružaju savršenu podlogu za širenje požara u slučaju paljenja. Doista, požari također trebaju paljenje, što se ne može objasniti samo vrućim i suhim uvjetima, već kombinacijom nekoliko čimbenika, uključujući ljudske radnje. Prognoze opasnosti od požara inicijalizirane su 31. srpnja 2021., prikazujući “vrlo ekstremno” (ljubičasto zasjenjenje) oko Sredozemlja, koje vrijedi 7. kolovoza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here