Jedna od njih koja je nesebično otvorila prvo srce pa onda i vrata obiteljske kuće onima koji su zbog ratnih strahota morali napustiti svoj ukrajinski dom je i Cavtaćanka Ivana Banac Kralj. U Cavtat su tako sinoć stigle tri žene, a s njima i djevojčice. “One se nadaju da će to biti još kratko, i daj Bože da to bude tako…da se vrate u svoje domove što prije i da ova strahota za njih završi sa što manje trauma…ali mišljenja sam da će oni ipak biti naši cavtatski prijatelji malo duže vremena”, navela je u objavi putem svog Facebook profila.

“Moji novi ukrajinski prijatelji sinoć su se smjestili u našu obiteljsku kuću u Cavtat.

Ima ih 6. Majka, kćer, nevjesta i tri curice. Cijeli svoj život donijeli su u samo jednom crvenom kuferu i par vrećica, koje su dobili napunjene odjećom iz Crvenog križa u Zagrebu.

Naš cilj je integrirati ih u naše društvo, zaposliti ih i pružiti im uvjete dostojne Čovjeka.

Jutros sam ih prijavila, dobili su status izbjeglica a s tim i zdravstveno osiguranje i dozvolu za rad.

Moj smještaj bez ikakve naknade skupa s troškovima struje, vode…im je dan na raspolaganje do daljnjega.

One se nadaju da će to biti još kratko, i daj Bože da to bude tako…da se vrate u svoje domove što prije i da ova strahota za njih završi sa što manje trauma…ali mišljenja sam da će oni ipak biti naši cavtatski prijatelji malo duže vremena.

Oni će preko Crvenog križa dobiti nešto osnovno u vidu higijenskih potrepština i trajnijih proizvoda (sutra idem u Crveni Križ s njima pa ću znat točno koliko i što im oni mogu pružiti).

Nadam se da će im i Općina Konavle pomoći na neki način.

Bit ću slobodna tražiti i od Vas dragi moji FB prijatelji pomoć u vidu odjeće, obuće, opreme za djecu, hrane…

Moram se zahvaliti Jelena Janjić koja je dok sam ja bila na putu za moje nove prijatelje sredila kuću. Kuća se nije koristila 2 godine, ima oko 250 kvadrata i trebalo je dobro potec da zablista bas ovako kako nas je dočekala. Hvala Josip Mišković koji nam je bez naknade ustupio kombi za prijevoz Dubrovnik-Zagreb-Dubrovnik. Hvala Maro Zglav, za sitne popravke u kući, hvala Krešimir Krmek što je bio vozač na putu do Zagreba.

Mojim roditeljima koji su nas dočekali s punim stolom. Hvala Kate Butijer Jurić, Josipa Miloslavić, Petra Kralj Fox…koje su se ponudile za pomoć i stavile se na raspolaganje čim su čule da nam stižu Ukrajinci. Hvala mojoj svekrvi Luci i mojoj Nina Kralj što su najbolje domaćice na svijetu i što su s toliko radosti, veselja i sreće primile naše prijatelje u naš dom.

Svakodnevno mi se javljaju i drugi naši Konavljani koji žele udomiti izbjeglice, neki su već na putu po njih…tako da će ih na našem području biti još. Hvala vam svima!”, poručila je Ivana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here