Oslikana uskršnja jaja Konavoke Ivone Perak dokaz su da nova vremena donose i novu interpretaciju tradicije. Nakon božićnih kuglica, Ivona, inače magistra predškolskog odgoja, koja trenutno radi kao teta u vrtiću u Cavtatu, upustila se u ukrašavanje uskršnjih jaja inspirirana motivima narodnih nošnji. Najveću inspiraciju pronalazi u konavoskoj nošnji, koju poštuje i njeguje od djetinjstva, no jaja je oslikala i i motivima župske, sinjske, drniške te ramske nošnje što joj je bio poseban izazov.

Opiturana, pengana i jaja s prigodnim porukama jedna su od uskršnjih tradicija. No, vaša jaja ukrašena motivima s narodnih nošnji su nešto novo i drugačije – kako ste došli na ideju?

– Radi se o oslikanim jajima na tvrdoj plastici koja su odličan izbor za poklone. Ne mogu se slomiti i kako bi se u nas u Konavlima reklo zavada su! Ideja za ova jaja došla mi je kao nadogradnja peganja, čime se bavim već godinama, a uz to oslikavam i božićne kuglice.

Ivona ističe kako najveću inspiraciju pronalazi u konavoskom kraju, posebno u nošnji koju poštuje i njeguje od djetinjstva, još od doba kad je plesala folklor.

– U svakoj prigodi gdje mogu volim obući nošnju i na takav način predstaviti naš kraj. Posebno me veseli što kroz radove mogu njegovati tradiciju, a još sam sretnija kad znam da su poslani diljem svijeta. Dosta obitelji je davnih dana napustilo naše Konavle, pa im moji radovi puno znače. Vrate ih u djetinjstvo i podsjete na nekadašnji način života.

Osim konavoske nošnje Ivona jaja oslikava i motivima drugih nošnji dubrovačkog kraja, ali i šire.

– Do sad sam imala priliku oslikati župsku, ramsku, sinjsku i drnišku narodnu nošnju. To mi predstavlja poseban izazov. Uživam prenoseći nove motive i detalje na jaja.

Prelistavajući stranice Ivoninog obrta „Basta mi“ na društvenim mrežama, za oko su nam posebno zapela jaja s krunom od cvijeća.

– I ovdje su u pitanju jaja od tvrde plastike, a predstavljaju zapravo konavosku nevjestu. Prije su mladenci išli na svadbu u narodnoj nošnji. Mladenka je na glavi nosila ovakvu prekasnu kapu bogato ukrašenu cvijećem. Danas malo tko nosi ovaj svatovski vijenac i može se vidjeti jedino u folkloru.

Ivona, po struci magistra predškolskog odgoja, radi u cavtatskom dječjem vrtić. Ističe da ima puno ideja, a da joj je za njihovu realizaciju najbitnije slobodno vrijeme.

– Nekad mi usred noći padne na pamet što bih mogla, pa se ustanem i zapišem ideje kako ne bi zaboravila do jutra. Najdraže mi je zapravo to uzbuđenje, ushićenje, nestrpljivost kad krenem u realizaciju nove ideje jer jedva čekam vidjeti finalni rezultat. U tim trenucima znam sjedati i raditi do dugo u noć kako bi što prije završila. Sve to često bude popraćeno bolovima u leđima i rukama, ali to su slatke muke. Za uspješnu realizaciju novih ideja, naravno, treba mi puno više vremena nego za stvari koje godinama radim.

Započeli ste zapravo peganjem jaja. Koliko vam je trebalo da ovladate vještinom?

– Jaja pengam nekih 15 godina. Nakon prvog susreta s voskom i penicom sam uhvatila ruku, ali kao i za sve ostalo, trebalo je vježbe i prakse da se usavršim. Pengam razne motive od cvjetnih do drugih oblika, konavoskog veza, dječjih motiva i slično.

Kakve su bile do sada reakcije na vaša jaja?

– Dosad su ljudi reagirali izuzetno pozitivno i to mi daje dodatnu motivaciju i potiče me da budem još kreativnija, inovativnija i da idem i dalje u ovom smjeru.

Osim jaja i božićnih kuglica ova kreativna Konavoka izrađuje i ukrašene vaze, boce, drvene i kartonske za sve prigode i po želji. Spomenute kutije izrađuje u suradnji sa sestrom Tanjom Pulić i njenim OPG-om Pulić i cvjećarstvom Pulić.

Na naše pitanje što još možemo očekivati iz njene kreativne radionice Ivona nam je, ne otkrivši previše, kazala kako radi na novom projektu kojeg će uskoro i objaviti putem svojih stranica na Instagramu i Facebooku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here