U 9 sati i 30 minuta započela je 2. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u Velikoj vijećnici. Na Dnevnom redu nalazi se 27 točaka, vijećnici će između ostalog raspravljati o Prijedlogu godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu, o davanju suglasnosti Libertasu Dubrovnik d.o.o. za sklapanje ugovora o operativnom leasingu za nabavku 3 gradska niskopodna zglobna autobusa, o osnivanju različitih Odbora, zatim o financiranju programa, projekata i manifestacija koje provode udruge i druge organizacije i još mnogim drugim točkama. Prisutno je 21 od 21 vijećnika.

Usvojen je zapisnik od prošle konstituirajuće sjednice.

Maro Kristić (MOST): Predlažemo zmjene i dopune plana korištenja javnih površina u povijesnoj jezgri. Nije biPredlažemo lo planirano povećanje javnih površina izuzev raspodjela, živimo u teškim gospodarskim okolnostima, nije više promet kakav je nekad bio i kada smo donosili takve odluke zbog zagušenja prostora. Meni su se javili vlasnici jednog ugostiteljskog objekta koji su jedni od rijetkih koji posluju bez javne površine, dodjelom javne površine se ne bi ugrozila prohodnost ulice. Predlažem da se ovo unese u dnevni red, radi se o Fast Foodu Republic.

Pero Vićan (DDS): Moj je prijedlog da mi to danas ne dopunimo dnevnim redom nego da donesemo jedan zaključak, ne zalažem se za brutalno povećanje javnih površina, ali imamo pritiske naših građana. Ne želim reći da ono što danas imamo da je loše, ali možda da Kristić povuće točku, i da idemo na raspravu toga pitanja.

Dnevni red dopunjen je dolje navedenom točkom.

Također uvrštena je još jedna točka koja će se razmatrati kao 5. točka dnevnog reda.

Određena je pauza od pet minuta zbog unošenja dvaju prijedloga, onoga od Mara Kristića i Pera Vićana. Potrebica je zamolio da se prijedlozi za nadopunu dnevnog reda predaju prije kako bi bili unešeni u informacijski sustav i kako se ne bi radile pauze.

Kristićev prijedlog nije uvršten.

Potrebica je kazao kako će se o Vićanovom prijedlogu raspravljati na nekoj drugoj sjednici kada se pripreme svi materijali jer za ovu sjednicu nisu spremni za takvu točku.

Dnevni red je jednoglasno usvojen.

Slijede vijećnička pitanja.

Andro Vlahušić (Dubrovnik – naš Grad): Prvo pitanje, prije mjesec dana uputili ste javno pismo DPDS-u pismo, jesmo li dobili njihov odgovor? Drugo pitanje, Hrvatski zavod za zapošljavanje donio je odluku o cijepljenim djelatnicima, kako će ta odluka imati reperkusije na grad, ovjde i neki gradski vijećnici nisu cijepljeni i mislim da bi trebali bi mi i svi biti cijepljeni. Neke gradske tvrtke su na punim plaćama, a neke nisu mislim da trebamo ujednačiti te plaće, i kako će ova odluka o cijepljenju utjecati na gradske tvrtke?

Gradonačelnik Mato Franković: Prije više od mjesec dana uputio sam pismo DPDS-u, a vezano uz izjednačavanje cijene Dubrovačke kartice i zidina, Malo vijeće se održalo sinoć i donijeli su odluku da se izjednačava cijena zidina i kartice na 250 kuna. Vjerujem da smo ovim postigli veću atraktivnost Dubrovačke kartice. Odlično ste postavili drugo pitanje vezano uz procijepljenost, sva naša društva koja koriste pomoć drave su Čistoća i Libertas, kod Čistoće nemamo problem, ali kod Libertasa imamo problem, procijepljenost je kod njih 37 posto, što znači da ukoliko se ne poveća procijepljenost Libertas će dobiti mali financijski iznos, patit će oni koji su se cijepili. Kasnije ćemo imati točku oko autobusa, ali možemo ići u financijsko stanje, ali bez pomoći države teško bi opstao. Što se tiče korekcija plaća, ima korekcija za one koji ne rade, u Libertasu 160 njih ne radi svakodnevno, zbog toga primaju plaću oko 20 posto. Treba razgovarati s ljudma i sindikatima.

Vlahušić: Nažalost nisam vidio javno stav DPDS-a, predlažem da na sljedećoj sjednici stavite tu točku. Predlažem da osnujemo povjerenstvo za Dubrovačku karticu.

Maro Kristić (MOST): Što je sa stanovima za mlade obitelji u Mokošici, odluke nema danas na dnevnom redu, a nema je ni na javnom savjetovanju, što mlade obitelji mogu očekivati? Drugo pitanje odnosi se na turizam, mi smo se zalagali za “rebranding”, Dubrovnik je brand, ali zbog svoje kulturne baštine. Hoće li grad Dubrovnik potaknuti izrade nove strategije na temeljima ekoloških načela?

Gradonačelnik: Stanovi za malde u Mokošici, rok je bio travanj ove godine za završetak, još uvijek nije dobivena uporabna dozvola zato što se uklanjaju nedostaci, podsjetit ću Grad Dubrovnik nije investitor Grad je kupac. Paralelno s tim proveli smo dodatne konzultacije s ministarstvima. Mislim da ćemo u rujnu ići s javnim savjetovanjem i nakon toga s javnim natječajem. Što se tiče turizma, održivi turizam je nešto što nam treba biti cilj i smjer. Svi programi su vezani za europske fondove, kao i fond oporavka. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako oporavak ide, još uvijek je to 23 posto od onoga što je bilo u 2019. Sve ovisi o zdravstvenoj ispravnosti destinacije. Danas će brojka zaraženih biti nešto veća prema informacijama koje imam, ali ne iz grada nego iz doline Neretve. Kao grad imamo 52 posto procijepljenost, a županija ima 46 posto, konstantno treba pozivati ljude.

Anita Bonačić Obradović (SDP): Prvo pitanje odnosi se na kreditiranje studenata, obećali ste da ćete pronaći rješenja pa me zanima jeste li, jer se približava akademska godina?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here