Pitanja koja smo vjerojatno svi postavljali tijekom pandemijskog vremena, autorica večerašnje izložbe, Iris Lobaš Kukavičić donijela je kroz umjetnost i skulpture te multimedijalnu instalaciju. Riječ je o pop-up izložbi odnosno multimedijalnoj instalaciji pod nazivom „Odakle dolazimo?, Što smo mi?, Kamo idemo?”. Između vanjskih i unutarnjih vrata od Pila posjetitelji Grada pokušavali su odgovoriti na ta pitanja, a jesu li uspjeli? To će morati svatko od njih dokučiti i pokušati dosegnuti unutar vlastitog bića.

-Lijepo vas je vidjeti i osjetiti opet ovaj šušur u Gradu. Nalazimo se u vratima od Pila, na jednom mjestu koje nije toliko specifično za održavanje izložbi i to je jedan novi moment koji je za svaku pohvalu. Nalazimo se među skulpturama, ispred medijske instalacije koja se naziva Odakle dolazimo?, Što smo mi? i Kamo idemo?. Riječ o vrlo dubokim filozofskim pitanjima koja smo postavljali, naravno i prije, a pogotovo u posljednje vrijeme – kazala je na samom početku kustosica izložbe, Anita Ruso.

Dodaje kako je Iris iskoristila situaciju posljednjih godinu dana kada je imala više vremena za dovršetak skulptura koje je započela raditi prije dvije godine.

-Prije točno dvije godine kada smo imali mase turista koji su preplavljivale naš Grad i kada smo se stalno pitali što zapravo želimo s njima i kako da ih što bolje ugostimo, a da se istovremeno mi što bolje slažemo s njima. Ove skulpture koje ovdje vidimo, njih 12, skulpture su u drvu. Nemaju neke portretne karakteristike, one su vrlo jednostavno i minimalistički obrađene dok je forma u pokretu – kazala je Ruso.

Na skulpturama se mogu primijetiti tri “kundurice”, nekoliko turista koji rade “selfije”, starce koji ulaze na Stradun, a Ruso je još dodala kako sve skulpture predstavljaju određeni tip ljudi. Osim toga valja spomenuti kako su skulpture animirane u ritmu glazbe skladatelja Srđana Berdovića.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina kazao je kako su oni bili partneri na projektu.

-Iris Lobaš Kukavičić po vokaciji je kiparica, krenula je od onog primarnog, trodimenzionalnog, a to jest skulptura, ali zapravo svojim istraživačkim radom i potrebom hrabro je zakoračila u jednu novu dimenziju upotrebom zvuka i animacije. Rezultat svega toga je upravo ova večerašnja sjajna izvedba – rekao je Smokvina.

Autorica izložbe, Iris Lobaš Kukavičić kazala je kako se želejla odmaknuti od klasike i donijeti nešto novo.

-Izložba je nastajala posljednje dvije godine i dosta je kompleksna u samoj izvedbi. Želja mi je bila odmaknuti se od klasične strukture, dodati joj pokret u čemu mi je dosta pomogao moj suradnik, animator Nikola Katičić. Osim animacije vrlo važan dio ove izložbe je i zvuk. Autor Srđan Berdović danas ima promociju svog novog albuma u Parizu i nažalost nije mogao biti s nama – kazala je autorica.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako upravo ova izložba predstavlja ono čemu Grad Dubrovnik i stremi te kako korespondira s projektom “Respect the city”.

-Lijepo je prepoznavati dobre projekte i drago mi je da se kultura događa u điru. Mi smo je lani zaista i radili u điru, te su svi kulturnjaci Grada Dubrovnika pokušavali približiti kulturne sadržaje našim sugrađanima prije svega, ali i posjetiteljima – rekla je Tepšić koja je službeno i otvorila večerašnju izložbu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here