Dok ne dođe novi brod, Postira će na servis ili će se nabaviti polovni brod kako bi linija funkcionirala, odgovorio je ministar Butković u Saboru na pitanje koje je postavio dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Franković je upozorio kako je Postira izgrađena prije 60 godina te da zbog dotrajalosti predstavlja ozbiljnu opasnost za putnike i posadu. Podsjetio je i na nedavno nasukavanje u Suđurđu, zbog otkazivanja komanda za upravljanje, kao i na obećanje Uprave Jadrolinije o nabavi novijeg plovila.

Ministar Oleg Butković potvrdio je da je ministarstvo o tome već razgovaralo s upravom Jadrolinije, koja zbog utjecaja pandemije i smanjenog prihoda nije mogla ići u nabavku novih brodova. No ove godine ipak idu u nabavku novih plovila.

– U ovoj godini smo kroz Nacionalni program oporavka planirali nabavku 6 novih brodova, i to 3 katamarana i 3 nova putnička broda, od čega bi dva bila do 45 metara na hibridni pogon. Oni bi zadovoljili potrebe ne samo Elafita, nego i lošinjskog arhipelaga.

Projekti su završeni, a dokumenti će biti predani Jadroliniji koja će raspisati natječaj. U ovoj godini krenut će gradnja tih brodova, a kroz 2023. godinu bit će izgrađena dva nova broda, od kojih će jedan prometovati na navedenoj liniji. Do tada ćemo pokušati naći način da se Postira servisira i da se možda nadomjesti kupnjom polovnog broda – poručio je Butković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here