Danas, 26. kolovoza, obilježava se Međunarodni dan pasa. Prvi Međunarodni dan pasa obilježen je 2004. godine, na inicijativu američke aktivistice Coleen Paige, a ideja proslave je skrenuti pažnju na brigu o psima, kao čovjekovim najvjernijim prijateljima i izuzetno dragocjenim životinjama. Oni su s nama 15.000 ili prema nekim tvrdnjama čak 30.000 godina. Psi su vjerni prijatelji i pratitelji, pomoćnici slijepima i djeci s invaliditetom, pomažu policiji, vatrogascima i vojsci u njihovoj brizi za sigurnost svih nas. Njihova vrijednost u društvu je neizmjerna, a današnji dan služi kao podsjetnik i mogućnost da im izrazimo zahvalnost.

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, poznata je izreka, a to nam psi svakodnevno dokazuju. Najbolje to znaju oni koji čuvaju i vole pse. Odanost, bezgranična ljubav i požrtvovnost odlike su svih pasa. Psi su pametni koliko i dvogodišnje dijete, a otprilike toliki im je i “fond riječi” koje razumiju. Čulo mirisa kod pasa je oko 10.000 puta bolje nego kod ljudi, a dokazano je da psi mogu da nanjušiti i bolesti kao što su rak ili dijabetes. Osim lajanjem, mahanje repom jedan je od načina komunikacije pasa, ali ne znači uvijek isto, repom mašu i kad su uplašeni, I kad su sretni. Psi ponekad dijele naše emocije – pod stresom su kad je njihov vlasnik pod stresom, uznemireni su kad smo mi uznemireni. Osjećaju čitav spektar emocija, od optimizma i pesimizma, depresije, ljubomore… Stari je mit da psi vide crno-bijelo. Psi, zaista, vide drugačije nego ljudi, ali su u stanju razlikovati nijanse žute i plave. Jedino što ne vide je razlika između crvenog i zelenog.

Na ovaj dan želimo da svi napušteni i ostavljeni psi pronađu svoje zauvijek domove I ljude. Ne zaboravite da psi nisu igračke već su bića kojima je potrebno puno ljubavi i pažnje, a istu će vam, ako ne i još veću, vratiti već na prvi pogled, . Upravo oni psi koji su proživjeli najgore – psi ostavljeni na cesti, odbačeni, oni iz azila vole više, i zahvalni su na svemu pruženom.

Sjetite se danas i naše Žarkovice, preko 300 psećih duša, svih volontera i Sandre Sambrailo koja je svoj život podredila upravo spašavanju i omogućavanju najboljeg mogućeg života za sve one ostavljene i zaboravljene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here