Prije nešto manje od tjedan dana ministar je na konferenciji na kojoj je većina mjera ukinuta slavodobitno uzviknuo: “Došao je i taj dan, i to vrlo simbolično na Svjetski dan zdravlja.” No vrlo olabavljene mjere ne znače da je i sama epidemija gotova, navodi Dnevnik.hr.

Ministar zdravstva Vili Beroš danas kaže da je teško predviđati kad bi ona mogla završiti, a pitanja o kriterijima koji se moraju ispuniti su isključivo za struku. A struka kaže – da se radi o bilo kojoj drugoj bolesti, znali bismo. Ovako, teško.

“Definicija kraja za epidemije drugih zaraznih bolesti postoji. Kraj se proglašava kada prođe razdoblje duple inkubacije od zadnjeg zabilježenog slučaja”, objašnjava ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

S obzirom na to da inkubacija za COVID-19 traje 14 dana, 28 dana nakon zadnjeg slučaja mogao bi se proglasiti kraj. No ova bolest je još nova i dovoljno je puta pokazala svoju nepredvidljivost da bi ista pravila mogla vrijediti i za nju.

“U ovom slučaju to je nemoguće primijeniti. Ni ECDC i WHO se još nisu usuglasili koji će to kriteriji biti. Naša pretpostavka je da će se kraj proglasiti onda kada više neće biti potrebne mjere koje su donesene zbog proglašenja. Ili kada više neće biti tako visoka incidencija, tako masovna. Recimo, kad incidencija bude 40 na 100.000 stanovnika u 14 dana. Sada nam je 400. Možda incidencija zbog lijepog vremena i padne, ali i tada treba voditi računa o drugim faktorima”, pojašnjava Capak i upozorava na velik broj hospitaliziranih.

“Njih još ima 500-tinjak”, kaže. S obzirom na još uvijek visoku incidenciju, nove varijante virusa, koje su manje opasne, ali više zarazne, i ne idu baš na ruku tome da se sve brzo završi.

No jednog dana kada se i to dogodi i sazriju uvjeti, službeno proglašenje kraja epidemije potpisat će ministar zdravstva. Na prijedlog HZJZ-a i uz suglasnost Vlade. Kolike su šanse da to bude ove godine?

“Nije nemoguće, ali teško”, zaključuje šef HZJZ-a.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here