Podvarijanta omikrona BA.2 otkrivena je u Hrvatskoj. “U rezultatima sekvenciranja od prošlog tjedna od uzoraka uzetih dva tjedna ranije, među 800-tinjak detektiranih omikrona bilo ih je četiri te druge varijente”, rekao je Kaić za N1.

“Zasad se ne zna da je opasnija. Postoji naznaka da je malo zaraznija, ali ne bih rekao da je velika razlika. Isto tako, ne izgleda nema utjecaja na efikasnost cijepljenja niti na zaštitu stečenu preboljenjem. Dobro je da izgleda da oni koji su preboljeli standardnu omikron varijantu, da će biti imuni na ovu novu.”

“Ako je zaraznija ova varijanta može preuzeti primat, možda će malo produljiti peti val, ali ne puno”, istaknuo je.

Na pitanje je li ovo vrhunac petog vala, Kaić je rekao: “Sad već vidimo blagi pad novooboljelih i hospitaliziranih, ali prerano je reći da je već počelo padati val. Vjerojatno će ostati na ovoj razini neko vrijeme i onda početi padati.”

Komentirajući zašto još umire toliko ljudi, a radi se o varijanti koja ne izaziva teške kliničke slike, istaknuo je:

“Ne znam. Još uvijek umiru dijelom ljudi koji su bili zaraženi delta varijantom, a omikron sigurno manje izaziva potrebu za hospitalizacijom i ima nižu smrtnost. No novooboljelih je toliko puno više nego prije omikrona da je jednostavno velik broj ukupno zaraženih pa još ne može početi padati broj umrlih.”

Više pročitajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here