Index istrage ekskluzivno otkrivaju kako je ministar Ivan Paladina u poslovima oko preprodaje potraživanja nad građevinskom parcelom u Dubrovniku, koja je bila u vlasništvu IGH, zaradio 622.500 eura, odnosno oko 4.7 milijuna kuna.

Naime, Institut IGH imao je nenaplaćeni dug prema Novoj kreditnoj banci iz Maribora, a to potraživanje slovenske banke prema IGH preuzela je tvrtka FROTIP iz Cipra koja je, kako bi osigurala isplatu te tražbine, upisala tražbinu od 333 tisuće eura, na zemljište kompleksa Radeljević u Dubrovniku. Upravo s tim potraživanjem prema IGH trgovao je Paladina za svoju korist i na svoj račun, i to dok je bio šef IGH. 

Kako otkrivaju Index Istrage, Paladina je preko zagrebačkog odvjetnika Tomislava Dumenčića u studenom 2017. godine od te ciparske tvrtke kupio to potraživanje od 333 tisuće eura za nevjerojatnih 27.500 eura, odnosno za svega 8.2 posto vrijednosti. 

Napravio je to dok je bio predsjednik Uprave Instituta IGH. Vlasništvo nad potraživanjem Paladina je prenio s odvjetnika Dumenčića na sebe kada je otišao iz IGH, točnije u travnju 2018. godine, otprilike u isto vrijeme kada kupuje sporne obveznice IGH o kojima smo opširno pisali.  

Potraživanje od 333 tisuće eura koje je on kupio za 27.500 eura prodao je za nevjerojatnih 650.000 eura, odnosno zaradio je na tom poslu 2.263,63 posto. Kako pokazuju dokumenti koji su u posjedu Index Istraga, a koje i objavljujemo u ovom članku, postoji osnovana sumnja u kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te prikrivanje istog tajnim ugovorom. Iz svega ovoga čini se da je Paladina svojoj bivšoj tvrtki prouzročio štetu od oko 5 milijuna kuna.

Više pročitajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here