Nakon brojnih napisa i komentara te upita što se događa u Društvu prijatelja dubrovačke starine, što je osobito eskaliralo nakon ostavke koju je u Malom i Velikom vijeću podnio Denis Orlić, jedan od višegodišnjih čelnih ljudi, priopćenje je poslao i još uvijek aktualni tajnik DPDS-a Niko Kapetanić. Podsjetimo, pred DPDS-om je izborna Skupština koja će se održati početkom travnja.

Kapetanić piše:

Zahvaljujući nekim našim sugrađanima, stvar se potpuno ogolila do kraja.

Prvo me dobro isklevetati, poniziti i izvrijeđati, na kraju svesti na moralnu horizontalu koja ne smije više biti ništa u DPDSu.

Eto i Gradonačelnik je konačno bio jasan, citiram:

“Grad treba biti taj koji ima potpunu kontrolu i nadzor nad DPDSom… s tim da će Grad osiguravati novac za tekuće troškove i obnovu po godišnjem planu obnove”.

Izgleda da će se i plan rada donositi po diktatu Grada.

Kad bi se ovo provelo, DPDS više ne bi bio Nezavisna i Nevladina Udruga civilnog društva, već bi se pretvorio u Pododjel Komunalnog odjela Grada.

E, sad dolazi ono glavno.

Da bi se takav plan proveo, treba izabrati marionetsko Malo i Veliko Vijeće koje će na sve pristati i razdragano potpisat kapitulaciju dok će gradonačelnik hvaliti rad takozvanog Novog DPDSa.

Više ne bi bilo problema instalirat prodaju Ducarda na zidinama, i kad su financije u pitanju, dovest Društvo u sadašnji status muzeja i galerija koje više nemaju ni 5 lipa od samostalnog rada.

Živjela Ducard-ica koja je do sada uništila znatan dio kulture Grada, a sad nastoji progutat i obnovu.

Naravno, kriv će biti onaj koji s njom upravlja.

Mi u Društvu se slažemo da međusobni Ugovor treba preispitati.

Dosad smo se slagali tri puta, jedanput po svakom Gradonačelniku, pa možemo i četvrti put. Ustvari i nije bitan realni postotak koji ćemo dobiti (trenutno oko 30%), već da o onom što dobijemo samostalno raspolažemo. 

U slučaju “potpune kontrole i nadzora” Društvo niti može niti mora postojati. Ne mora jer Grad već ima Komunalni odjel i Zavod za obnovu.

Ne može, jer koji bi to član uprave Društva pristao biti neplaćeni ili plaćeni zaposlenik Grada.

Možda se ipak nađe pokoji, ali iz sasvim drugih razloga – zaključuje svoje reagiranje tajnik DPDS-a, Niko Kapetanić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here