Iako se već dvije godine čitav svijet nalazi u teškoj i nepoželjnoj situaciji, do nas povremeno s morem loših ipak dopre i poneka lijepa vijest što nas podsjeti da nije sve sasvim crno. Jedna od tih vijesti za sve ljubitelje knjiga bila je ona da će 2021. biti proglašena Godinom čitanja.

Napisala: Katarina Palinić, knjižničarka u Dubrovačkim knjižnicama

Razlog tome, nemogućnost organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima na uobičajene načine, nije nešto što bismo ikada poželjeli, ali odati priznanje knjigama, koje i u takvim vremenima mogu biti uz nas, bilo nam je drago. Dubrovačke knjižnice tim povodom osmislile su niz programa namijenjenih svim uzrastima, a glavni cilj svih njih bio je, naravno, poticanje čitanja i ljubav prema knjizi.

Jedan od programa namijenjen našim najmlađim sugrađanima je čitateljski klub Zumići, koji Knjižnice ostvaruju u suradnji s Dječjim vrtićem Palčica i odgojiteljicama Anom Pasqualicchio i Bernardinom Musladin Jakovljević.

Klub Zumići je s djelovanjem započeo 23. travnja 2021., na datum kada se održava manifestacija Noć knjige, i iza sebe već ima niz zanimljivih naslova (slikovnice) koje vam toplo preporučujemo za čitanje s vašim mališanima.

Vuk koji je ispao iz knjige, Thierry Robberecht

Pomalo neobična priča o vuku koji se nađe izvan okolnosti na koje je navikao, pa se pokaže da zapravo i nije tako strašan kao što bismo od njega očekivali. Nakon niza za vuka stresnih, a za čitatelje slikovnice duhovitih situacija, on napokon pronađe svoje utočiste u knjizi koja za njega možda ima sretan kraj.

Juha od bundeve, Helen Cooper

Da juhu od bundeve i nije tako teško skuhati, uvjerila nas je jedna naša članica, koja nam je dala točan recept.  Ali izgleda da se stvari ipak mogu malo zakomplicirati kad je ne radiš sam. Upravo to dogodilo se trojici prijatelja, Mačku, Patku i Vjeverici, kada je jednom od njih palo na pamet da malo zamijene uloge u pripremi. Nakon ove priče o prijateljstvu i toleranciji, sigurno ćete više cijeniti svoje prijatelje.

Što je bubamara čula, Julia Donaldson

Kršni Krešo i Šašavi Saša dva su lopova pajdaša koja kroz niz slikovnica  kuju velike planove kako do lagodnog života na tuđi račun i bez puno truda. Srećom, na putu im se uvijek nađe jedna mala mudra bubamara s puno prijatelja da im osujeti  zle planove.

Medo i klavir, David Litchfield

Nakon što odluči ostvariti svoje snove, talentirani medo odlazi u veliki grad gdje njegovi snovi uistinu  postanu stvarnost. Ali ni nakon toga njegovo srce nije ispunjeno, već ga vuče na početak puta. Pitanje je samo hoće li ga tamo itko čekati?

Čarolija zagrljaja, Dubravka Kolanović

Prijatelji Medo i Vučić jednoga dana na rubu šume naiđu na neobično stvorenje, došljaka iz svemira. Nakon početnog straha osjete sažaljenje i jako se trude pomoći mu da se vrati kući, ali nijedan od njihovih brojnih pokušaja ne uspijeva. Za ovaj pothvat trebat će im nešto čarobno, nešto što imaju, a da toga nisu ni svjesni…

Elmer, David MacKee

Slonić Elmer nesretan je jer ne izgleda kao svi ostali slonovi iz njegovog krda, pa se silno trudi to postići. Kada mu privremeno i pođe za rukom, Elmer shvaća da to onda nije on i da tako ne može biti sretan, pa počinje cijeniti svoju različitost. Njegovi prijatelji, koji ga vole baš takvog kakav jest, odluče njemu u čast jednom godišnje organizirati zabavu na kojoj će Elmer izgledati kao sasvim običan slon dok će  oni obojiti u razne boje.

Vjeverice svađalice, Rachel Bright

Kad Spontani Ivica i Spremni Bruno krenu u lov na zadnji češer u šumi svaki za svoju zimnicu, dolazi do ozbiljne svađe. I dok se vjeverice svađaju, netko treći dograbit će češer. Za Spremnog Brunu to i nije tako strašna vijest, ali kako će Spontani Ivica preživjeti zimu?

Medo koji voli grliti, Nicholas Oldland

Kako se nekoga tko se najviše od svega na svijetu voli grliti može jako, jako, jako naljutiti?  Može li on onda milo za drago vratiti ili postoji neki bolji način da stvari dođu na svoje, saznajte u ovoj jako poučnoj slikovnici.

Zločesta sjemenka, Jory John  

Nakon što doživi traumatično iskustvo jedna sjemenka odluči postati prava zlica. Zbog njenog ponašanja svi je izbjegavaju dok jednog dana ne odluči da više ne želi biti tako zla jer želi biti sretna. Priča je ovo o borbi dobra i zla u svima nama.

Dječak koji je uvijek kasnio i Priča o neurednom razredu,  Mladen Kušec

U Mjesecu hrvatske knjige,  koji  je 2021. bio posvećen hrvatskim autorima, čitali smo njihove knjige. Na red su nam došle slikovnice Mladena Kušeca iz njegove serije slikovnica o životnim vrijednostima. Osim što smo naučili zašto je dobro biti točan i uredan, sjajno smo se zabavili.

Miševi i mačke naglavačke, Luko Paljetak

Vjerujem da ovaj naslov našeg cijenjenog sugrađanina nije potrebno predstavljati. Duhovite zgode šašavih miševa i mačaka iz njegove zbirke pjesama svima su nam dobro poznate. Dobra je vijest da im se i nove generacije raduju jednako kao što smo im se i mi radovali.

Vuk koji je htio obići svijet, Orianne Lallemand

Simpatični Vuk koji se po cijele dane u šumi dosađivao, odluči poći na put oko svijeta. Na svom putu posjetio je brojne zemlje i doživio brojna zanimljiva iskustva da bi na kraju slikovnice shvatio kako mu je kod kuće ipak najljepše.

Bojažljiva sova, Sarah Stručić

Kada jednoga dana strašljiva sovica ostane bez prijatelja kosa o kojem je prije potpuno ovisila, to iskustvo i briga za njega od nje naprave pravu junakinju spremnu da okrene nebo i zemlju u potrazi za najboljim prijateljem. Ova poučna slikovnica uči nas kako se suočiti sa svojim strahovima i nadvladati ih.

Najotmjeniji div u gradu, Julia Donaldson

Prekrasnu slikovnicu o darežljivom divu čitali smo u božićno vrijeme. Priča je to o suosjećanju s drugim u njegovoj nevolji i želji da mu se pomogne. Nakon što je pomogao svima kojima je to bilo potrebno, div Jura više i nije izgledao baš najotmjenije u gradu. To mu ionako nije bilo bitno, kao ni njegovim prijateljima, koji su ga proglasili najljubaznijim divom u gradu.

Preporučujemo vam i sve ostale slikovnice  gore navedenih autorica i autora. Jer iz njih se stvarno može štošta naučiti, a jamčimo vam da ćete se i odlično zabaviti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here