Od jučer traju žestoke borbe u Ukrajini. Ruske snage napadaju iz više smjerova, a podržavaju ih separatisti i Bjelorusija. Na ukrajinske gradove padaju projektili, čuju se sirene, velik broj ljudi napušta gradove, navodi Index.hr.

Ukrajina je objavila da je dosad poginulo 137 njihovih vojnika i civila te da je više od 300 ranjeno. Dodaju i da su ubili 50-ak ruskih vojnika te da su oborili šest aviona i helikopter. Rusi to demantiraju.

Ruska vojska steže obruč oko Kijeva.

U Kijevu su se usred noći čule jake eksplozije. Vladin savjetnik kaže da su u tijeku raketni napadi. Ukrajina je proglasila ratno stanje, brojni gradovi su pod napadom, a Rusi su zauzeli nuklearnu elektranu Černobil i zarobili radnike.

Браво Украинским ПВО ! Взрывы – это были удары нашего ПВО по вражеским самолетам или беспилотникам! По оперативной информации, вражеский летательный Аппарат был сбит силами Украинского ПВО и упал в Дарницком районе около дома по адресу – ул. Кошица 7а

Posted by Антон Геращенко on Thursday, February 24, 2022

Zapadne zemlje uvele su sankcije najvećim ruskim bankama, među kojima su VTB i Sberbank, vlasnice Fortenove. EU je objavila 5 sankcija koje je uvela Moskvi.

Rusi su helikopterskim desantom zauzeli aerodrom kod Kijeva. Ukrajinci su izveli protunapad i, kako tvrde, uspjeli su odbiti Ruse i preuzeti kontrolu nad tom ključnom zračnom lukom.

Proglašena je mobilizacija u Ukrajini, muškarci u dobi od 18 do 60 godina ne smiju napustiti zemlju. Zelenskij tvrdi da su ruske diverzantske grupe oko ponoći ušle u Kijev. Ukrajinske vlasti kažu da su velike grupe ruskih snaga na putu prema gradu.

Skoro 100 tisuća Ukrajinaca napustilo je svoje domove, tisuće pobjegle u inozemstvo, navodi Index.hr.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rano jutros se još jednom obratio Zapadu i zamolio za pomoć, piše Index.hr.

“Jutros branimo našu državu sami. Baš kao i jučer, najmoćnije države svijeta gledaju izdaleka”, rekao je Zelenskij u obraćanju naciji rano jutros.

“Jesu li Rusiju razuvjerile jučerašnje sankcije? Čujemo na našem nebu i na zemlju da to nije dovoljno”, rekao je. 

Zelenskij je rekao da je Rusija nastavila s raketnim napadima, u 4 sata ujutro, ali i da su ruske trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca.

U televizijskom govoru Zelenskij je izjavio da su ruski udari bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve. U 4 sata ujutro sirene su se oglasile u Kijevu i u gradu Lavovu.

Više ovdje.

FOTO: FB, Volodimir Zelenskij

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here