Listu za ljetni odmor predlaže Sanda Pavlinić, autorica bloga „Nemam TV pa čitam“ (nemamtvpacitam.wordpress.com)

U nastavku možete pronaći prijedloge naslova za koje sam sigurna da će vam biti odlično društvo na plaži. Ovisno o afinitetima i interesima ima tu svega: i suza i smijeha, trilera mozgalica i motivacijskih knjiga, ali i onih malo težih koje bi vas mogle zauvijek promijeniti.

MRTAV, A GLADAN, Marilena Dužman

Autoričin stil i vrstu humora u ovoj knjizi bi usporedila sa fenomenalnim Ante Tomićem. Ispričala je jednu bizarnu, a smiješnu priču koja se čita u dahu i tema bi mnogima mogla biti bliska. Glavni lik, Momo, želi znati koliko je važan u svojoj okolini, a postoji li bolji način da to provjeri nego da izbroji ljude na svom sprovodu. Naravno, Momo ne planira umrijeti, ali svoje prijatelje, susjede i ljubavnice mora uvjeriti da dolaze na pravi sprovod. Tko će doći? Tko će plakati? Hoće li brojem uzvanika prestići svog nedavno preminulog prijatelja koji je bio veoma voljen u društvu? Momo će  napraviti sve da sazna.

MALE PRLJAVE LAŽI, Sharon Bolton

Redovno čitam trilere, pa sam vjerojatno već izvježbala njuh za rano otkrivanje glavnog krivca. Sa ovom knjigom je to naprosto nemoguće. Autorica je toliko dobro razradila likove, njihove psihološke profile i odnose i zatim u doslovno zadnjoj rečenici, onako usput, okrenula priču naglavačke, otkrivši krivca. Ako volite AHA efekt trilera-mozgalice, velika preporuka.

PAROVI U ZATOČENIŠTVU, Esther Perel

„Danas od jedne osobe očekujemo da nam pruži ono za što je nekoć bila potrebna cijela zajednica: osjećaj ukorijenjenosti, smisla i kontinuiteta. Očekujemo da ozbiljne veze budu romantične, ali i da nas istovremeno emocionalno i seksualno ispunjavaju. Čudi li uopće što toliko veza posrće pod tolikim opterećenjem?”
Esther Perel je bračna i seksualna terapeutkinja sa više od 20 godina iskustva rada sa parovima i ona tvrdi da je moguće pronaći dobar balans svega navedenog i ostati u monogamnoj zajednici do kraja života. Ali …

NEUKROĆENA, Glennon Doyle

Stigao je hrvatski prijevod svjetskog bestsellera –  knjige o poziciji žene u društvu, koja je zacrtana normama i očekivanjima. Ali je isto tako, u nekom trenu, i naš, ženski, izbor hoćemo li tu poziciju prihvatiti ili se izboriti za nešto bolje. Bolje za sebe. Pa onda i za svaku slijedeću generaciju žena. Inspirativno, nježno, snažno, oslobađajuće.

DJECA SLIJEPOG KOVAČA, Miro Morović

Zanimljiva tema o tome kako si čovjek daje za pravo glumiti Boga. Napet, zanimljiv, promišljen i odlično izveden triler dostojan svjetskih naklada, a napisao ga je naš Splićanin Miro Morović. Ugodno iznenađenje koje bi preporučila pod obavezno čitanje.

POŠTOVANI KUKCI I DRUGE JEZIVE PRIČE, Maša Kolanović

Stvarno posebna knjiga. Stil, teme i prateće ilustracije (koje je crtala sama autorica) su super. Zbirka kratkih, jezivih, duhovitih i potresnih priča. Priča o svima nama i vremenu u kojem živimo. Ili bar pokušavamo živjeti.
Upravo prva priča “Živi zakopani”, o tetki koja je poželjela biti pokopana sa mobitelom u slučaju da se probudi, smještena je u Dubrovnik.

ZOV KUKAVICE, Robert Galbraith

Serijal o privatnom detektivu Cormoran Strikeu pod pseudonimom R. Galbraiht napisala je velika J.K.Rowling. Nakon malog čarobnjaka koji je poharao svijet, autorica se odvažila u stvaranju još jednog vrlo zanimljivog lika i do sada napisala serijal od pet knjiga.
„Zov kukavice“ je prva i čitajući ćete imati osjećaj kao da gledate odličnu britansku krimi-seriju.

HANA, Alena Mornštajnova

I za kraj ona najteža, ali možda i najvažnija. Ova knjiga bi vas mogla promijeniti.
Potresna, majstorski ispričana priča o holokaustu, ljubavi, obitelji i fascinantnom porivu za život i u najužasnijim situacijama. Na svakoj drugoj stranici sam se pitala koliku količinu patnje čovjek može podnijeti? Ali i koliku količinu zla može proizvesti.
Neke stvari se više nikada ne smiju ponoviti. I zato iz prošlosti moramo učiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here