U gradskoj vijećnici danas je održana komemoracija za nedavno preminulog dugogodišnjeg ravnatelja dubrovačkog Doma zdravlja dr. Stjepa Raguža od kojeg su se prigodnim govorima oprostili ravnatelj DZ Dubrovnik Branko Bazdan, župan Nikola Dobroslavić, u ime grada dr. med. Katarina Doršner i njegov kolega, višegodišnji suradnik i prijatelj dr. med. Jure Burić.

U ime svih suradnika i u ime Doma zdravlja Dubrovnik od doktora Stjepa Raguža oprostio se ravnatelj Branko Bazdan, čiji govor u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Poštovana obitelji Raguž i Kulušić, poštovana rodbino, prijatelji i suradnici dr. Stjepa Raguža, izražavam vam najdublju sućut!

Najviše bih volio da umjesto toga mogu kazaljke sata okrenuti unatrag, prije petka 31. prosinca, kada nas je Stjepo napustio, pa da ovo za sve nas bude samo još jedan uobičajen ulazak u novu godinu. Ali sudbina je odlučila da u nju ulazimo bez Stjepa, on je ostao iza te nevidljive granice. Zbog tog neminovnog rastanka, danas smo se okupili da se prisjetimo svih godina njegova ispunjenoga života kojim je i nas dotaknuo, oplemenio i zadužio.

Dr. Stjepo Raguž rodio se 27. ožujka ratne 1943. godine u Dubrovniku. Nakon završenoga školovanja u Dubrovniku i Stomatološkog fakulteta u Sarajevu svojim nas je radnim vijekom zadužio obnašajući mnoge odgovorne službe i na razne načine sudjelujući u životu Grada. Iz njegova bogatoga radnog životopisa izdvajam da je bio ravnatelj Medicinskoga centra Dubrovnik i jedan od osnivača te dugogodišnji ravnatelj Doma zdravlja u kojem je ostavio neizbrisiv trag koji svi mi još uvijek slijedimo. U radu Doma zdravlja nastavio je sudjelovati i nakon umirovljenja kao član i predsjednik Upravnoga vijeća. U radu za širu društvenu i profesionalnu zajednicu davao je cijeloga sebe kao predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskoga liječničkog zbora, povjerenik Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. Ogranka Dubrovačko-neretvanske županije te kao županijski vijećnik. Obnašajući te funkcije, organizirao je razne stručne i druge skupove i vodio izgradnju područnih zdravstvenih stanica diljem županije.

Posebno je bio aktivan u sportu. U mladosti se aktivno bavio veslanjem, a kasnije sudjeluje u organizaciji klupskog sporta kao predsjednik Sportskog saveza Dubrovnika, Veslačkog kluba Neptun, Streljačkog kluba Dubrovnik i član uprave Vaterpolskoga kluba Jug.

Njegovi su interesi bili daleko širi. Volio je svoje Ravno, svoju Bitunju. I Nuštar.

Bavio se i lovom i uzgajanjem tića koji su bili njegova tajna ljubav i strast još od dječačkih dana na Konalu.

Za stručni rad i društveno zalaganje dodijeljena su mu brojna priznanja i nagrade, a posljednju je primio za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu gdje je bio zapovjednik jedinice Civilne zaštite za asanaciju terena  i član tima za identifikaciju žrtava rata. Zbog toga mu je 2008. godine Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. dodijelila Veliku plaketu za moralni i humani doprinos ratnom sanitetu. Ta već prije spomenuta udruga ima zaista posebno mjesto u njegovoj biografiji, isto kao što je u njegovu srcu posebno mjesto imao najveći ratni stradalnik – herojski grad Vukovar. Kao povjerenik Udruge za Dubrovačko-neretvansku županiju i kao ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik s dr. Vesnom Bosanac organizirao je potpisivanje Povelje o prijateljstvu i suradnji teško stradalih ustanova u Domovinskom ratu – Doma zdravlja Dubrovnik i Doma zdravlja Vukovar, kao i prijateljstva općih bolnica Vukovara i Dubrovnika.

Dr. Stjepo Raguž nositelj je Spomenice Domovinskog rata iz 1991. godine.

Dragi naš Stjepo, puno si toga postigao, puno je toga u što se možemo ugledati, ali ljudski život ne stane u nekoliko rečenica, i puno toga je možda ostalo između redaka.

Najvažnije je da si, pored svega što si bio, bio pravi Čovjek, Čovjek s velikim prvim slovom, koji nije pristajao na lakše izbore i utabane puteve.

Kao što pjesnik kaže:

Kad umire čovjek, umire dio svijeta
i zemlja postaje teža
iskusnija
i ljudskija
i veća za jednu ranu.

Adio prijatelju, neka ti je laka hrvatska zemlja!”.

Župan Nikola Dobroslavić u svom je obraćanju, uz ostalo, izrazio zahvalnost doktoru Ragužu na naporima koje je iz godine u godinu ulagao u organizaciju simpozija  Medicina Dubrovnik-Vukovar, njegovom radu na zdravstvenoj zaštiti hrvatskih branitelja, kao i ustrajnosti na povezivanju i potpisivanju povelje prijateljstva između dubrovačkog i vukovarskog doma zdravlja.

„O gosparu Stjepu Ragužu uvijek smo čuli samo dobro, samo lijepo i u svim našim sjećanjima ostavio je neizbrisiv trag. Vjerujem kako ćemo ga svi pamtiti kao požrtvovnog, uvijek nasmiješenog, prijateljski raspoloženog i izvrsnog liječnika stomatologa koji je, svima s kojima je razgovarao, vraćao osmijeh na lice, u svakom smislu. U svoje ime i ime Dubrovačko-neretvanske županije, obitelji, prijateljima i kolegama gospara Stjepa Raguža izražavam iskrenu sućut. Ovaj veliki čovjek iz naših sjećanja neće biti izbrisan“ – istaknuo je župan Dobroslavić, koji se upisao i u knjigu žalosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here