Peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u sjedištu tog suda u Haagu objavilo je pravomoćnu presudu zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću te je potvrdilo prijašnu kaznu doživotnog zatvora, donosi Index.hr.

Sutkinja je kazala da je Mladić bio pripadnik JNA gdje je obavljao razne funkcije te da su ga bosanski Srbi odabrali za zapovjednika. Optužen je za 11 točaka genocida i zločina protiv čovječnosti nad muslimanima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kao i za još niz drugih djela.

Sutkinja je pročitala dijelove žalbe u kojem je obran navela da su Mladiću povrijeđena prava prilikom prvostupanjskog postupka. Kazala je kako Mladićeva žalba nije uspjela dokazati većinu navoda o greškama u postupku.

Govorilo se i o postojanju udruženog zločinačkog pohoda prema Bošnjacima i Hrvatima u BiH u kojem je Mladić bio jedan od ključnih faktora, što je bio zaključak prvostupanjskog vijeća. Žalbeno vijeće konstatiralo je da Mladić nije dokazao da je raspravno vijeće pogriješilo u utvrđivanju činjenica u ovom segmentu. Sutkinja Prisca Matimba Nyambe je imala suprotno mišljenje.

Sutnkinja je navela kako je raspravno vijeće zaključilo da je UZP postojao i kada je riječ o napadima na Sarajevo. Žalbeno vijeće je, uz jedno suprotno mišljenje, ustanovilo da raspravno vijeće ni ovdje nije pogriješilo. 

Sutkinja je iznijela zaključke raspravnog vijeća vezane uz Srebrenicu. Raspravno vijeće je utvrdilo postavljanje UZP-a u Srebrenici te da je Mladić sudjelovao u planu da se počini prisilno preseljenje, genocid i ubojstvo, “Žalbeno vijeće smatra neuvjerljivim Mladićevu tvrdnju da je on želio preseliti muslimane iz humanitarnih razloga. Premještanje je bilo protuzakonito i prisilno. I ovdje je sutkinja Nyambe imala suprotno mišljenje”, kazala je sutkinja.

Više pročitajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here