Iako se informacije o sklapanju većine u Gradskom vijeću Grada Dubrovnik puštaju “na kapaljku”, iako se teško snaći u moru poluinformacija, lažnih informacija i namjerno spiniranih informacija iz različitih političkih opcija, jedino što jest činjenica je da službene informacije o potencijalnim koalicijama – nema.

Prema izboru građana koji su 16. svibnja izašli na svoja glasačka mjesta, sastav u gradskom vijeću je veoma, veoma šarolik : najveći broj mandata (7) osvojio je HDZ s partnerima, HSU i Hrvatskim suverenistima, po tri mandata su dobile stranke Srđ je Grad i DDS, po dva mandata je osvojila DUSTRA i Nezavisna lista Ivice Roka, te SDP, a po jedan mandat je pripao platformi Dubrovnik naš Grad i MOST-u.

Prema kandidacijskim listama, u Gradskom vijeću bi trebali sjedati: Zrinka Raguž (upitno, zbog njene nespojive dužnosti pročelnice ured za europske fondove), Blaž Pezo, Marko Potrebica, Ivan Maslać, Krešo Marković (HS), Olga Murati (HSU), Zlatko Begušić, Pero Vićan, Lukša Matušić (nespojivo, ukoliko ostaje direktor Vodovoda), dr. Sanja Mlinarić Vrbica, Đuro Capor, Nikša Selmani, Petra Marčinko, Željko Raguž, Ivana Šepak, Ivica Roko, Ivan Cetinić, Andro Vlahušić, Maro Kristić, Ivan Tropan i Anita Bonačić Obradović. Ovo je redoslijed prema kandidacijskim listama, što ne znači da će svi iskoristiti svoj vijećnički mandat, a ukoliko su iz nekog razloga u tome onemogućeni ili odustanu, njihovo mjesto pripada kandidatu iza njih.

U svakom slučaju, sjednicu saziva Nada Medović, pročelnica Ureda Gradskog vijeća, a sjednicu vodi prvi na listi koja je osvojila najveći broj mandata. To je u ovom slučaju HDZ s partnerima, a vođenje sjednice će, umjesto Zrinke Raguž zbog nespojive dužnosti, preuzeti Blaž Pezo. On sjednicu vodi do trenutka kada se izabere predsjednik Gradskog vijeća.

Njegovim izborom smatra se da je Gradsko vijeće konstituirano.

Ukoliko predloženi predsjednik ili predsjednica ne dobije većinu, saziva se nova sjednica u maksimalnom roku od 30 dana od održavanja prve sjednice, te procedura kreće od početak.

Sjednica će se održati s početkom u 11 sati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here