Tijelovo je jedan od najvećih kršćanskim blagdana te u mnogim zemljama, kao i u Republici Hrvatskoj, državni praznik. Korosnate, kako u Konavlima zovu ovaj blagdan, svake godine se posebno obilježava u Čilipima svetom misom te procesijom oko crkve u kojoj djeca u konavoskim nošnjama prosipaju latice i cvijeće na putu procesije. I ove godine sveta misa je tradicionalno u 10 sati, a u procesiji se nosi Presveti Sakramenat te barjaci svih Bratstava župe Čilipi. 

Povodom blagdana u večernjim satima u ovaj četvrtak 16. lipnja, pripremljen je cjelovečernji kulturno umjetnički program koji započinje u 21 sati ispred Crkve svetog Nikole u centru Čilipa.

U prvom dijelu programa sudjeluje FA Linđo iz Dubrovnika sa nizom svojih plesova iz cijele Hrvatske te Kulturno umjetničko društvo Čilipi sa plesovima konavoskog podneblja. Prije početka programa Muzeji i galerije Konavala pozivaju sve da posjete Zavičajni muzej u Čilipima u kojem je postavljena prigodna izložba o Korosantama i običajima vezanim uz ovaj blagdan u Konavlima. U nastavku programa sve prisutne zabavljat će mlada Vokalno instrumentalna grupa iz Čilipa “Teška vremena”.

Ulaz je besplatan, a organizatori pozivaju sve ljubitelje folklora i tradicije, kulture i umjetnosti te dobre zabave u četvrtak veče u Čilipe jer dobar provod zasigurno neće izostati. Cjelokupno događanje je humanitarnog karaktera u svrhu pomoći pri otkupu slije Vlaha Bukovca “Konavoski tkalci.” 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here