Otvorenjem izložbe “Dubrovnik u stihu i fotografiji II.” autora Mara i Borisa Jovića u atriju palače Sponza počelo je treće izdanje manifestacije “Kršćansko lice kulture” u organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

U ime Dubrovačke biskupije okupljene je pozdravila Ana Marčinko te istaknula kako je ova izložba nastavak, odnosno drugi dio izložbe postavljene prije četiri godine, na proljeće 2018. u predvorju dvorane Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare.

“Kao i tada, ovaj je bratski kreativni dvojac ostvario suradnju: i to Maro stihom, a Boris fotografijom. Njih dvojica ovim malim vizualno-misaonim razglednicama našega Grada i njegovim toliko puta viđenim vizurama daju svoj, novi pogled”.

Marčinko je zahvalila je vokalnom triju Lirio, kojeg čine Josipa Martinović, Helena Džakula i Josip Hađinac, koji je otvaranje upotpunio glazbom, ali i Upravi i osoblju Državnog arhiva u Dubrovniku na izvrsnoj suradnji. Izložba će ostati otvorena do 4. travnja.

Manifestacija „Kršćansko lice kulture“ ove godine kroz nešto dulje od tri korizmena tjedna donosi desetak raznovrsnih kulturnih događaja u Dubrovniku. Tematski se dotiče aktualnih Godine Feste sv. Vlaha i Sinodalnog hoda u Katoličkoj Crkvi, potom vječne ljepote kulturnog nasljeđa Dubrovnika, nastavlja vjerničku sabranu pobožnost hoda za Kristovim križem padinama Srđa te i dalje njeguje kulturnu suradnju sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom.

Manifestacija prvi put donosi jedan cjelodnevni stručni skup. Tu su zatim dva predavanja, jedno predstavljanje knjige, dva koncerta, jedna izložba, tradicionalni obilazak crkvenih muzeja i crkvica te pobožnost na Srđu.

Sljedeći događaj je u četvrtak, 17. ožujka, u 19.30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. (bivši samostan sv. Klare) mo. Josip degl’Ivellio održat će predavanje „Glazba u liturgiji na čast sv. Vlaha“.

Dubrovačka biskupija/Tea Kuzek Marević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here