Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorio je nedavno na mogućnost pojave epidemijskog oblika ospica. S navedenim upozorenjem, slaže se i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, dr. Mato Lakić. Prema podacima koje nam je iznio, a koje se odnose na cijepljenje protiv ospica tijekom 2021. godine, 68 posto djece je primilo prvu dozu navedenog cjepiva, dok je 75 posto njih revakcinirano. “Postoji realna opasnost od pojave epidemije ne samo ospica, već i rubeole, zaušnjaka i hripavca”, upozorio je Lakić.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo naveo je u svom nedavnom izvještaju kako je najmanje djece protiv ove bolesti cijepljeno upravo u našoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Provjerili smo stoga kod ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije kakvo je stanje s procijepljenošću protiv ove zarazne bolesti.

“Prema podacima o procijepljenosti za 2021. godinu, primovakcinacija protiv ospica, zaušnjaka i rubeole izvršena je kod 68 posto djece, dok je revakcinirano 75 posto djece. Kad je u pitanju cijepljenje protiv difterije, tetanusa i hripavca, primovakcinirano je 76 posto djece, dok je 64 posto revakcinirano. Kako bi postigli kolektivni imunitet, postotak cijepljenih trebao bi biti barem 95 posto cijepljenih” naglasio je Lakić, dodajući:

“Postoji realna opasnost od pojave epidemije ne samo ospica, već i rubeole, zaušnjaka i hripavca. Zato i ovim putem pozivam sve roditelje koji nisu cijepili svoju djecu da bez odgađanja kontaktiraju liječnike i što prije zaštite svoju djecu”, poručio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

Kampanja “Zaštitimo našu djecu”

S obzirom na navedena podatke ravnatelja Lakića upitali smo što Zavod čini kako bi se brojke poboljšale, odnosno postigla što veća stopa procijepljenosti.

Odgovorio nam je kako Zavod oduvijek promovirao cijepljenje, te da su od 2014. godine kad su uočili kontinuirani pad procijepljenosti, intenzivirali rad na promicanju cijepljenja.

“Zavod aktivno djeluje na promicanju cijepljenja, informiranju i edukaciji zdravstvenih radnika i roditelja. U 2014. organiziran je simpozij „Cijepljenje – istine i zablude“ te su izdane dvije brošure o cijepljenju za zdravstvene radnike i roditelje, prve takve vrste u Hrvatskoj. Nadležne zavodske službe kontinuirano su komunicirale s cjepiteljima, dječjim vrtićima i školama o problematici cijepljenja i imale brojne medijske nastupe. Također, izrađeni su TV i radijski spotovi koji se emitiraju u lokalnim medijima. Od 2017. Zavod provodi medijsku kampanju „Zaštitimo našu djecu“ koju sufinancira Grad Dubrovnik, a u sklopu koje je izrađen promotivni animirani plakat koji se emitira na LCD panelima u gradu Dubrovniku. Internetska stranica Zavoda je uz već postojeće sadržaje o cijepljenju unaprijeđena novima. Također, preko svoje Facebook stranice Zavod objavljuje postove o cijepljenju”, naveo nam je Lakić te podsjetio kako je u siječnju 2018. godine u Palači Ranjina održana konferencija za medije o prevenciji i suzbijanju zaraze ospicama na području naše županije.

“Osim nas iz Zavoda, na konferenciji za novinare sudjelovali su i dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić. U veljači 2018. u prostorima Zavoda u Dubrovniku održan je sastanak stručnjaka Zavoda s predstavnicima Ministarstva zdravstva (pomoćnica ministra i viša sanitarna inspektorica), HZJZ-a (ravnatelj i voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti) te cjepiteljima iz DNŽ. Obrađeni su najvažniji problemi te doneseni zaključci s konkretnim aktivnostima za njihovo rješavanje. 2019. godine smo izradili Plan za povećanje procijepljenosti djece u DNŽ”, kazao nam je dr. Lakić o naporima koje Zavod za javno zdravstvo ulaže kako bi se postigla što već procijepljenost.

No, ukoliko je suditi po rezultatima, čini se da su žitelji hrvatskoga juga poprilično “imuni” na kampanju koja se provodi, pa bi se u tom kontekstu moglo razmišljati i o povjerenju koji imaju u zdravstveni sustav, a što je zapravo i najveći problem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here