Mirela Čavajda koja se već mjesec dana bori s vjetrenjačama hrvatskog zdravstvenog sustava, napisala je potresno pismo koje su prenijeli brojni hrvatski mediji. U navedenom pismu Čavjda je pohvalila mladu ginekologinju Tenu Kovačević.

Kovačić je kako se navodi u tekst Jutarnjeg jedina liječnica u Hrvatskoj koja ima “FMF” diplomu fetalne medicine.

– Nisam još stigla vidjeti pismo, ali sad kad mi ga čitate, jako je potresno. Što se mene tiče, odradila sam posao na jedini način koji znam – kaže Kovačević, koja se prije tri mjeseca iz Londona vratila u Hrvatsku.

Njezin posao je, kaže, a tako je bilo i s Čavajdom, da na osnovu pregleda da procjenu i može li se plod spasiti, a u ovom slučaju, šanse su ispod deset posto.

– U Londonu dok sam boravila bilo je svega nekoliko slučajeva takvih tumorskih tvorbi teratoma, neki se mogu operirati, ovisi gdje se nalaze. Dakle, mi smo kao tim uz prof. Kyprosa Nicolaidesa intrauterino pokušali tretirati tumore na srcu, trtici, ali nažalost, ovo se ne može tako liječiti – govori Kovačević i dodaje da ovakvu dijagnozu ima jedan na milijun poroda.

– Moram priznati da prema svim dosadašnjim nalazima bilo je oprečnih mišljenja liječnika, ali zadnji magnet i ultrazvuk koji sam odradila na najboljem uređaju koji mi je ustupljen VOLUSON E 10 nažalost sve je bilo jasno, a to sam rekla pacijentici – govori Kovačević i dodaje da je najvažnije pacijentu reći činjenično stanje, pojasniti rizike i pružiti podršku.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

POTRESNO PISMO trudnice Mirele Čavajda: moj sine, moj Grga…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here