Petra Kojan, specijalizantica ginekologije u Općoj bolnici Dubrovnik i majka dvoje djece, spojila je svoju profesiju i osobno iskustvo u radionice, koje imaju za cilj ženu pripremiti za trudnoću, porod, ali i za ono teško razdoblje poslije poroda. „Mislim da smo s pitanjem kako preživjeti trudnoću i porod, pretjerali. Trudnoća je prirodni proces u kojem bi buduća majka trebala uživati i cijeli svijet usmjeriti prema sebi, jer ako je majka dobro i dijete će biti dobro. Nakon poroda, majka svu pažnju treba usmjeriti na novorođenče, okolina joj to treba to omogućiti i pružiti podršku, a ključna je edukacija i priprema“, kaže nam Petra s kojom smo razgovarali o temama koje zanimaju sve žene, a trebale bi zanimati i sve muškarce.

Petra je rođena u Dubrovniku, gdje je završila srednju medicinsku školu. Medicinski fakultet završila je u Beogradu, a staž odradila u dubrovačkoj bolnici te se zaposlila na Hitnoj pomoći. Zašto je odabrala medicinu, odnosno ginekologiju kao svoj životni poziv?

– Nitko u obitelji mi nije u medicini, ali se sjećam da sam još u vrtiću htjela biti ili veterinar ili doktor, zato sami odabrala medicinsku školu. Pred kraj  srednjoškolskog obrazovanja sam sebi osvijestila, da mi to nije dosta, da želim ići dalje. Da nisam uspjela upisati medicinu, svakako bih ostala u struci i bila medicinska sestra. Ginekologija je spoj dviju ljubavi. Profesije i obitelji. Upisala sam fakultet s velikom željom da se bavim kirurgijom. Pred kraj sam počela shvaćati da će biti jako teško opću kirurgiju spojiti s obitelji, koju sam također jako htjela. Kad sam diplomirala odmah sam počela volontirati na Odjelu ginekologije OB Dubrovnik, gdje sam sad zaposlena kao specijalizantica.

Ginekologija je za mene idealan spoj kirurgije i interne medicine, a pored toga je jedna od najveselijih grana medicine. Osim, bolesti i smrti, koje vezujemo uz bolnicu, mi imamo privilegiju gledati i sudjelovati u rađanju novog života, što je neopisiva sreća.

Koliko Vas je promijenilo majčinstvo i je li osobno iskustvo trudnoće i poroda utjecalo na Vas i kao liječnicu?

-Majčinstvo vas mora promijeniti kao osobu jer počinjete živjeti za drugo biće, a ne samo za sebe i svog partnera. Mijenja se svaki aspekt života, od privatnog do poslovnog. Dijete ili djeca postaju centar vašeg svijeta. Ima jedna divna rečenice koja kaže kako se rađanjem djeteta rađa i majka. Žena postaje činom rađanja jedna nova osoba, koja razvija svoje interese u većim širinama nego prije. Meni se to dogodilo kad sam postala majka. Uvidjela sam koliko imamo manjkavosti u sistemu podrške u trudnoći, porodu i nakon poroda. Zato sam se počela sve više u tom smjeru educirati.

Što se tiče majčinstva i ginekologije, postala sam osjetljivija, više suosjećam s pacijenticama, ali i dalje sam jednako profesionalna, kao i prije.

Kako usklađujete majčinstvo i duge radne sate u bolnici?

Još uvijek sam na specijalizaciji pa radim u redovnim jutarnjim smjenama. No nije baš lako naći ravnotežu između posla i privatnog života. Uspijevam ipak, nekad više, nekad manje. Trudim se s djecom provesti štoviše vremena kvalitetno u igri, u prirodi. Pomaže mi to što živim u Konavlima, na selu pa nam je lako izaći na svježi zrak, opustiti se s djecom, ali i sa životinjama.

Često na portalima i u novinama imamo priliku čitati o trudnoći, porodu…Brojni su savjeti „kako preživjeti“. Što biste Vi savjetovali budućim majkama?

-Mislim da smo s pitanjem „kako preživjeti trudnoću i porod i post partum“ pretjerali. Ne trebamo odgovore na ta pitanja, jer cijela je trudnoća, a onda i porod prirodni proces u kojemu bismo trebali uživati. To je proces u kojem se razvija naše dijete. Proces u kojem bi buduća majka cijeli svijet trebala usmjeriti prema sebi i sebi postati najbitnija osoba. Jer ako je majka dobro i dijete koje u njoj raste, bit će dobro. To trebamo osvijestiti u trudnoći, kako bi kasnije, nakon poroda, mogli biti prisutni tu za dijete.

Jako je važna što ranija edukacija i priprema. Ako znamo što nam se sprema, bit ćemo pripremljeni i  lakše ćemo podnijeti trudnoću i porod te pristati na određene probleme. Mislim da se s edukacijom počinje prekasno, u vremenu kad su trudnice već u zadnjem tromjesečju, kad se razmišlja samo o porodu i završetku trudnoće, a cijeli onaj proces prije toga preskače.

A što je važno nakon poroda?

– Najvažnija je briga o sebi i podrška okoline. Majka se nakon poroda treba usmjeriti samo i jedino na dijete. Nije potrebno nakupovati krevetiće, ljuljalice, hranilice, što mi obično radimo. Djetetu je u tih prvih nekoliko mjeseci potrebna samo majka njezina toplina, blizina. O majci i njezinom emocionalnom i mentalnom stanju ovisit će i dobrobit djeteta. Sve ovo drugo trebali bi raditi drugi ljudi, a baš zbog toga bi tijekom trudnoće već trebalo stvarati taj „krug pomoći“. To danas nije lako, jer nam bake i djedovi rade, prijatelji imaju obaveze, sa susjedima nismo više tako bliski kako je to bilo nekada. Zato se važno pripremiti, kako ne bismo ostali sami u tom vrtlogu nespavanja, hormona, emocija i novorođenih strahova.

Ponekad se nakon poroda javlja i post porođajna depresija. Jeste li se Vi u svojoj praksi susreli s ovim poremećajem?

-S post porođajnom depresijom se nikad nisam susrela, ali je ona u porastu, kao i baby blues. Nema s time šale, ako primijetimo takve simptome, odmah se treba javiti psihijatru. To nije tabu tema ni sramota, jer je to stanje hormonski uvjetovano. Sve žene koje primijete da se loše osjećaju nakon poroda trebaju se odmah javiti za pomoć.

Nakon Vaših osobnih iskustava s trudnoćom i porodom, a uz stručna znanja, pokrenuli ste niz radionica pripreme za trudnoću i porod.

Preko jedne TV emisije upoznala sam nutricionisticu Mirnu Sarić. Obje smo, svaka zasebno bile gošće u emisiji i jedna smo drugu gledale i shvatile da imamo puno zajedničkog. Našle smo se na kavi i pretresle sve teme i planove i shvatile kako bi ustvari trebale raditi zajedno. Radionice su vezane uz  reproduktivno zdravlje žena,  povezivanje žena sa svojim tijelom, optimalnom nutritivnom i psihološkom potporom. Bit je da sebe dovedemo u balans, jer tako lakše dolazi do trudnoće, i lakše se ona podnosi, kao i porod i post partum.

Zasada smo radili na temu pripreme za majčinstvo, trudnoće i poroda te post partuma i dojenja. U prošlu subotu smo imali radionicu vezanu uz vježbanje u trudnoći. Sve radionice održavaju u Župi u holističkom fitnes studiju Elixir Vitae u suradnji s Marijom Grgurević.

Zašto je vježbanje važno u trudnoći?

Bitno je naglasiti kako trudnoća jest drugo stanje, ali nije stanje bolesti. Poželjno je u trudnoći biti aktivan, ali ona nosi i svoja ograničenja. Vježbanje u trudnoći nema funkciju oblikovanja tijela i nabijanju mišićne mase. Fokus vježbanja je na dobrom osjećaju, balansu, pravljenju mjesta za bebu, opuštanju i istezanju mišića. Uskoro, nadamo se ide i prva grupa radionica masaže za bebe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here