Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) osudila je odluku da se antigenska testiranja prebace u ordinacije obiteljskih liječnika ustvrdivši da se time skriva nesposobnost zdravstvene i političke administracije i ugrožava pacijente, javlja HTV.

Nakon odluke da se i antigenski testovi priznaju kao dokaz oboljenja od COVID-a, obavezu testiranja dobili su i obiteljski liječnici.

– Liječnici obiteljske medicine saznali su za tu odluku istovremeno kada i javnost, jedino što smo saznali je ono što smo čuli iz medija, nikakvu službenu uputu nismo dobili. Nema plana, nema hodograma, nema organizacijskih uputstava. Uopće nije u pitanju to žele li obiteljski doktori raditi brze antigenska testove, ili ne, nego zdravstvena administracija mora odlučiti i svima jasno i jasno priopćiti, naglašava Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

– Postaju li ovim potezom naše ordinacije testna mjesta, ili će se baviti svojim osnovnim poslom, odnosno tko će raditi naš posao u vrijeme dok mi radimo brze antigenske testove? Znate da smo teško dostupni, i pacijenti se svaki dan žale koliko je teško do nas doći, upozoravali smo na to, već dvije godine upozoravamo, nudimo rješenja, ugledamo se na zapadne zemlje, ali nitko nas ne žele čuti. toliko o tome koliko vodeći ljudi našeg zdravstvenog sustava vode računa o, kako oni sami kažu, temelju zdravstvenog sustava, kaže Nataša Ban Toskić.

– Isto tako moram odmah ispraviti netočan navod koji smo jučer čuli s presice Stožera, svugdje se na testiranja pacijenti naručuju, tako je već dvije godine. To znači da ako ćemo mi raditi testiranja, i naručivat će se kod nas, nema ulaska s ceste i bez najave. Moramo misliti i o tome krše li se osnovne epidemiološke mjere, zar će se u našim čekaonicama miješati suspektni na korona bolest sa svim ostalim pacijentima? Hoće li naše čekaonice i ordinacije postati rasadnik bolesti, ili gdje ćemo mi testirati, ovdje na ulici? Čeu to uostalom? Ako smo dio sada testirali na posebno organiziranim punktovima, zašto to ne može biti tako i dalje? Ne provodimo mjere, nemam snage uvesti oštrije mjere, i sada bi se sve to trebalo prelomiti preko leđa obiteljskih liječnika, upozorava Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

– Mi nismo Zavodi za javno zdravstvo, nismo uopće dobili nikakvu obavijest tko će, kada i koliko testova dostaviti. Nemamo niti jednu operativnu informaciju, ostavljeno nam je da se organiziramo sami kako znamo i umijemo. nikoga danas nismo primili na testiranje, nitko nam se nije niti najavio, naši termini su popunjeni, naši telefoni ne prestaju zvoniti, i ukoliko ćemo testirati, naravno da ćemo naručivati pacijente, ali u tom periodu dok testiramo nećemo biti dostupni niti za jedan drugi zdravstveni problem, ističe predsjednica KoHOM-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here