U sklopu programa Ljeto u Gružu, Razvojna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jutros je u parku Luja Šoletića održana radionica izrade nakita od mljevenih ljuštura kamenica i mušula.

Akademska kiparica Iris Lobaš Kukavičić s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, dr.sc. Margarita Bego i dr.sc. Marijana Pećarević

Za kreativni dio radionice pobrinula se akademska kiparica Iris Lobaš Kukavičić s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, dok su dr.sc. Marijana Pećarević i dr.sc. Margarita Bego upoznali polaznike s načinom obrade ljuštura mušula i kamenica te procesom dobivanja smjese koja se može primjenjivati u izradi nakita, suvenira… Također su okupljenima pojasnile i princip kružne ekonomije u kojoj otpad postaje nova sirovina i materijal za obradu. Metoda izrade nakita/suvenira od ljuštura školjkaša razvijena je u sklopu aktivnosti projekta BLUEfasma iz programa Interreg Mediteran, a koji za cilj ima promociju kružnog gospodarstva u sektorima ribarstva i akvakulture. DUNEA u projektu sudjeluje kao jedan od 13 partnera dok je Sveučilište u Dubrovniku u projekt uključeno kao vanjski stručnjak. Inače godišnje se u na području malostonskog zaljeva skupi više od 500 tona otpada koji kroz ovaj projekt ne završava u smeću, već postaje novi proizvod, ogrlica, privjesak, naušnice … Mogućnosti su bezgranične. Dio atmosfere iz Gruža pogledajte u fotogaleriji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here