Stanovnici Lopuda od investitora, tvrtke Odašiljači i veze,traže obustavu radova na izgradnji 35,5 metara visokog odašiljača koji se planira smjestiti u najgušće naseljenom dijelu otoka i neposrednoj blizini zakonom zaštićene spomeničke baštine, ujedno najvrjednijeg resursa turističke valorizacije otoka.

Stanovnici Lopuda neugodno su iznenađeni planovima da se unutar rezidencijalnog naselja koje je sve donedavno bilo nenaseljeno i zapušteno, a sada obiluje obnovljenim kućama i vilama za odmor, kao i zaštićenim povijesnim građevinama i spomenicima kulture koji se nalaze pod posebnom zaštitom RH te su atraktivna kulisa za filmske i televizijske hitove, izgradi novi odašiljač koji će zbog svoje monumentalnosti u potpunosti narušiti vizuru tog dijela Lopuda.

Stanovnici Lopuda u početku su mislili da se započeti radovi odnose na rekonstrukciju postojećeg odašiljača, koji je od novo planiranog manji za čak 13 metara, no ubrzo je postalo jasno da se umjesto jednostavne obnove, gradi trostruko veći objekt.

„Posebice problematičnim, ocjenjujemo to što će novi toranj biti visok 35,5 metara, odnosno što će biti 2,7 puta veći od postojećeg odašiljača. S obzirom na njegovu veličinu za očekivati je da će na njega doći još i dodatna oprema antenskog sustava pa je logično zaključiti da će se tu raditi i o većem elektromagnetskom zračenju o čemu nas do danas nitko nije informirao“, izjavio je Ivo Mihajlović, stanovnik Lopuda.

Stanovnici stoga od investitora, tvrtke Odašiljači i veze, pružateljanacionalne strateške komunikacijske infrastrukture za odašiljanje i prijenos signala, traže obustavu radova na postojećoj lokaciji do iznalaženja drugog prikladnog rješenja, odnosno da se toranj izmjesti  izvan rezidencijalnog kvarta gdje će imati manji utjecaj na zdravlje stanovnika te neće trajno narušiti ne samo vizuru spomenika nulte kategorije, već i turističku valorizaciju objekata koji se nalaze na tom području.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here