I, gospođo Luce, što kažu Konavljani na Vaš uzgoj mikrobilja u Močićima?

Kratka stanka.

Pa, ja ne znam ni je li oni to znaju… iskreno odgovara.

Pa, ako ne znaju, saznat će, jer je mikrobilje, mikropovrće ili microgreen, kako ga najčešće nazivaju, apsolutna zvijezda na kulinarskom nebu, ne samo u ekskluzivnim restoranima već i sve češće na jelovnicima koje spravljaju domaćice doma, za sebe i svoje obitelji.

Sami početak bavljenja uzgojem mikrobiljem, mogao bi se metaforički nazvati otvaranjem prozora nakon zatvaranja vrata, a to je onaj trenutak koji je poznat svima koji ostaju bez posla kojega rade godinama. Gospođi Luci Borković to je teško palo jer je obožavala posao glavne domaćice za koji se neprestalno dodatno educirala, stalno pomičući granice svog osobnog razvoja, što je bilo i prepoznato i nagrađivano. Ali, pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet promijenila je mnoge života, a hrabri i odvažni nisu “potonuli”, nego su se uhvatili u koštac s novonastalim situacijama.

  • -Svatko tko je bio u sličnoj situaciji zna da nije lako i da treba puno snage za krenuti dalje. Ja sam zahvalna mojoj rodici Mariji Drašković koja živi u Americi i koja mi je u razgovorima koje smo tada vodile dala bezbroj prijedloga i ideja čime bih se mogla baviti, a da nije usko povezano uz turizam koji se pokazao veoma krhkom karikom u ovoj korona pandemiji. Ideja o uzgoju mikrobilja mi se najviše svidjela, jer se mi doma bavimo ekološkom poljoprivredom za osobne potrebe, pa mi je to možda bilo i najbliže. Dugo sam istraživala i ideja mi se sve više sviđala. Tim više što je vrtlarenje bio moj hobi – priča gospođa Luce.
  • Kad je odluka “pala”, sve je bilo lakše. Postojao je cilj prema kojemu je krenula uz veliku podrške svoje obitelji, kćeri i sina, te supruga koji je na sebe preuzeo ulogu “tehničke službe”. Naime, kako se u Hrvatskoj ne može nabaviti oprema za uzgajalište, njen je suprug sve sam smislio i napravio. “Improvizacija” se pokazala odličnom. Dostupnost ekološkog certificiranog sjemenja također je u našoj zemlji ograničena. Valjalo je malo ispitati i tržište, postoji li interes i za kojim vrstama mikrobilja. Valjalo se malo i “poigrati” te otkriti što mikrobilju najviše odgovara u smislu postotka vlažnosti zemlje, svjetlosti, svih uvjeta u kojima će najviše napredovati. Trebalo je imati strpljenja.
  • U svakom slučaju, proces nije bio kratak, ali ju je iz dana u dan sve više uvjeravao da je to nešto u čemu će – uživat. I bilo je tako. Lanjske jeseni gospođa Luce je otvorila obrt koji je nazvala Green, te zasad u ponudi ima nekoliko stalnih vrsta poput gorušice, korijandera, suncokreta, graška, china rose, crvene blitve, brokule, cikle, rotkvice, graha mungo, iako stalno nadopunjava pa odnedavno ima i kineski vlasac.

-Ne uspije vam svaka vrsta od prve, treba vremena kako biste shvatili što je biljci potrebno. Iako sam, iskreno, pri pokretanju posla primarno razmišljala o nekim malo ekskluzivnijim restoranima, iznenadili su me i oduševili individualci kojima je mikrobilje gotovo svakodnevno na jelovnicima. Vesele me takve navike zdravog života i hrane – priznaje gospođa Luce koja svakog tjedna iz svog obrta dostavlja mikrobilje učenicima ugostiteljske škole kako bi stekli znanja u njihovoj pripremi i primjeni.

A, ukoliko uguglate pojam mikrobilje ili microgreen izaći će brojni tekstovi u kojima se “opjevava” kao bogat izvor vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidansa. Smatra se kako te nježne biljke 5 do 6 cm visoke i “stare” između 10 i 21 dan, imaju i do 60 puta više svih tih nutritivnih vrijednosti u odnosu na biljke u punoj zrelosti. Imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma i jačanju imuniteta.

A, kako se konzumiraju sirove, veoma je važna njihova čistoća. Zbog toga, uz smješak nam priča gospođa Luce, ona ne dozvoljava nikome da ulazi u uzgajalište. Čak ni svojim ukućanima.

-Jako pazim na sve. Mikrobilje se uzgaja u posebnoj zemlji koja mora biti sto posto čista, kad ulazim u uzgajalište imam zavezanu kosu, pokrivenu glavu…

…dakle, poput liječnika u operacijskoj sali, šalimo se.

-Da, a što je najbitnije, i bez negativne energije… spremno odgovara.

-Ne možete ni zamisliti koliko sam sretna s tim biljkama. Nekome će možda zvučati čudno, ali svako jutro kada ulazim u uzgajalište kažem im dobro jutro, budem zahvalna kada ih berem. Optimistična sam i ne bojim se posla.

E, pa kad nešto raste okruženo takvom brižnošću i zahvalnošću, mora biti ljekovito za svačije tijelo u koje dolazi.

Osim što je zdravo, mikrobilje je i dekorativno, gotovo raskošno u salatama, na sendvićima, mesnim ili ribljim jelima, juhama… u tako nježnoj biljki krije se čitav vatromet okusa koji se rascvjetava na nepcu.

I, što nije ništa manje bitno, svojim je cijenama prihvatljivo.

Dakle, svatko i doma, barem i povremeno, može si priuštiti pjat kakav se služi na ekskluzivnim mjestima gdje kuhaju – chefovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here