-Poniśtava se Odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske od 2. listopada 2020. te se nalaže tuženiku (Povjerenstvu) isplatiti tužitelju (Franu Luetiću) u roku od 15 dana od dana dostave pravomoćne odluke iznos od 6.250,00 kuna na ime naknade troškova upravnog spora – odlučio je tako Upravni sud u Splitu u slučaju gdje je direktor Zračne luke Dubrovnik, Frano Luetić tužio Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog odluke u kojoj je povjerenstvo utvrdilo nezakonitosti oko zapošljavanja Plenkovićeva šogora.

Naime Povjerenstvo je prošle godine objavilo kako je Luetić počinio povredu članka 5. stavka 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. U tom se članku navodi kako “dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana“, a sve vezano uz zapošljavanje šogora od premijera Andreja Plenkovića, Ivana Maslaća.

No Upravni sud u Splitu, 28. lipnja ove godine poništava odluku Povjerenstva te pojašnjava kako u navedenom slučaju nije bilo zakonske osnove za donošenje osporene Odluke, kojom se dakle, deklaratorno, bez izricanja sankcije, utvrđuje da je tužitelj počinio povredu zakonske odredbe koja nije navedena u odredbi članka 42. ZSSI-a, pa je ovakvom odlukom povńjeđen zakon na štetu tužitelja – pojašnjava se u odluci suda.

-Stoga, budući da osporena Odluka tuženika nije zakonita, valjalo je, na temelju odredbe članka 58. stavka 1. ZUS-a, poništiti osporenu Odluku tuženika, a kako je i presuđeno pod točkom l. izreke presude – obrazlaže Upravni sud.

Frano Luetić zaposlio Plenkovićevog šogora – Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo da je povrijedio zakon

SUKOB INTERESA U ZRAČNOJ LUCI: Plenković izbjegao pokretanje postupka, Frano Luetić se mora izjasniti o zapošljavanju premijerovog šogora

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here