“Moje putovanje od Skoplja, preko Zagreba do…” naziv je dokumentarno igranog filma o svetoj Majci Tereziji koji će se u petak, 4. velječe prikazati u Kinu Sloboda u 18 sati.

Odmah nakon projekcije u galeriji Dulčić Masle Pulitika u 19 sati otvara se izložba  fotografija pod nazivom “Tamo gdje palme cvatu”, a koje prikazuju život i djelo oca Ante Gabrića u Indiji.

Ovim događanjima koje organizira “Hrvatsko-indijsko društvo prijateljstva” diljem Hrvatske, Dubrovnik se priključuje slavlju dviju velikih obljetnica, proslavi 75. godišnjice neovisnosti Indije i 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Indije i Hrvatske.

Autorica filma o svetoj Majci Tereziji je Mirjana Novak Perjanec uz direktora fotografije Ivana Cvirna. Bez obzira na znamenitost i poznavanje Majke Terezije – ili baš zato – smatramo da, kad je o njezinoj životnoj misiji riječ, ništa nije previse, ističu autori filma. U filmu govornici iznose svoja sjećanja na Majku Tereziju, pričaju zanimljivosti iz njena života, prisjećaju se njenih osobnosti i djela…Na taj način još jednom naglašavamo potrebu povezanosti u različitosti, za zajednički cilj – promicanje ljubavi, davanja, opraštanja, prihvaćanja drugačijeg i drugih, baš kako je i Majka grlila cijeli svijet otvorenim srcem i dobrotom…Film propituje opće ljudske  vrijednosti u izazovnim  globalnim okolnostima.

Organizatori proslave 75. godišnjice neovisnosti Indije odlučili su dio aktivnosti posvetiti “slavljenju neopjevanih heroja” , a s Hrvatskom ih povezuje djelo oca Ante Gabrića kojeg, kako kažu, možemo smatrati neopjevanim herojem naših bilateralnih odnosa. Rođen 1915. u Metkoviću, vlč. Gabrić je proveo točno 50 godina u Bengalu u Indiji, gdje je i preminuo 20. listopada 1988. Pomagao je stanovnicima Sundarbana u Bengalu na sve moguće načine, uključujući i nadahnjujući ljude svojim jednostavnim i pravednim životom. Izložbom fotografija o njegovom životu, autora Zvonimira Atletića želi se odati počast nekome tko je svojim uzornim životom pola stoljeća povezivao Indiju i Hrvatsku.

Ulaz na oba događaja je slobodan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here