Grad Dubrovnik na Međunarodni i Nacionalni dan epilepsije u znak podrške ljubičastom je osvijetlio je Malu Onofrijevu fontanu.

Ako živčane stanice u mozgu u jednom trenutku počnu iznenadno i abnormalno proizvoditi električnu aktivnost, razvija se epileptički napadaj. Epilepsija se javlja u oko 1% populacije, podjednako u oba spola. Vjerojatnost pojave bolesti u neke osobe tijekom života iznosi 2-4%. Učestalost epilepsije najveća je u dječjoj dobi i u osoba starijih od 65 godina. Procjenjuje se da danas u svijetu od epilepsije boluje oko 50 milijuna ljudi.

U Hrvatskoj se temeljem odluke Hrvatskog sabora Nacionalni dan oboljelih od epilepsije obilježava 14. veljače, na dan sv. Valentina koji se smatra zaštitnikom oboljelih od epilepsije. Hrvatski je sabor pri donošenju ove odluke 2008. godine obrazložio da epilepsija predstavlja najčešću kroničnu neurološku bolest u Hrvatskoj i u svijetu. Premda se velik broj osoba susreće s ovom bolešću, ona je stigmatizirana i nerijetko izložena diskriminaciji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here