U suradnji s Art Radionicom Lazareti i Institutom Tomislav Gotovac Hrvatsko društvo likovnih umjetnika poziva na MARATON PERFORMANSA TOMISLAVA GOTOVCA koji će se održati u utorak 17. svibnja u 19 sati u Medijateci Flora.

Performansi Tomislava Gotovca (1937 – 2010.) snažno su obilježili lokalnu kulturnu scenu. Od prve izvedbe pred publikom (Happ naš, Zagreb 1967.) pa do posljednjeg samostalnog performansa izvedenog u Ljubljani 2009. godine njegov je izvedbeni opus radikalna reakcija na sredinu u kojoj je živio i djelovao.

Gotovac je često ponavljao da ne vidi razliku između života i umjetnosti, odnosno, sažeto Čim ujutro otvorim oči vidim film. Taj princip teatralizacije života istaknut je i u nizu performansa izvedenih na ulicama i trgovima Zagreba, Beograda, Osijeka, Ljubljane, Rijeke, Dubrovnika i drugih gradova.

Ovaj program želi ukazati na neke manje poznate performanse u opusu Tomislava Gotovca. Radi se o performansima koji nisu bili uvršteni u DVD izdanje „Performance Tapes“ (Hrvatski filmski savez, Zagreb 2003.) a nedavno su u organizaciji Instituta Tomislav Gotovac digitalizirani sa VHS traka.

Program je zbog dužine trajanja podijeljen u dva dijela.

Prije projekcija Darko Šimičić (Institut, Tomislav Gotovac) će u uvodnom predavanju ukazati na osnovne karakteristike Gotovčevih radova u mediju izvedbenih umjetnosti i na njegov snažan utjecaj na nove generacije performera stasalih na domaćoj sceni u posljednja dva desetljeća.

Program:

Prvi dio; trajanje projekcija 1:35:23

Performance omnibus – segmenti Paranoia View Arta
Beograd, 1986. trajanje 44:30

Paranoia View Art -Hommage to Glenn Miller
Sarajevo, 1990. trajanje 37:08

Osmjesi ljetne noći u podne
Zagreb, 1998. trajanje 7:41

Zameo ih vjetar
Ljubljana, 2009. trajanje 6:04

Program se može pogledati do 22.svibnja od 11 do 13 sati i od 17 do 20 sati, ili drugačije ako su vrata Florinog doma otvorena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here