Martina Žernovnik, tridesetogodišnja djevojka s Nuncijate je uspjela svoju životnu priču ukoričiti u knjigu pod naslovom „Rupa bez Dna“, a predstavit će je sutra, 9. lipnja u 19 sati u samostanu Sv. Klare.

Pozivamo vas da je podržite i poslušate. Vršnjačko nasilje događa se i drugoj djeci, koja paralizirana od straha ni ne pokušavaju tražiti pomoć, kao što je bio i Martinin slučaj.

U svom životu Martina zaista nije imala sreće … Cijelu osnovnu školu borila se s dobroćudnim tumorom zbog kojega nije mogla, kao ostali, prolaziti kroz školu.

Operacije, zračenja, drugi gradovi, druge države … Ipak njena ambicija i želja da se unatoč zdravstvenim poteškoćama školuje i jednog dana postane samostalna, odvela ju je u Zagreb, u poslovnu školu koju su joj predložili stručnjaci koji rade s djecom s poteškoćama i fizičkim i mentalnim.

Tek tada započinje, kako Martina kaže, užas koji ju je pratio kroz cijelu srednju školu. Vršnjačko nasilje, nerazumijevanje, odbacivanje, ignoriranje …

A podršku nije dobila niti od odgajateljica u domu u kojemu je bila smještena, što joj je svakako teško palo, jer nije željela biti odvojena od obitelji, ali škola i svjedodžba je bio cilj koji nije htjela propustiti…

Svoj dosadašnji put, tugu i razočarenje bilježila je u dnevnik, koji je na kraju uz pomoć sponzora uspjela i objaviti.

Motivi su joj upozoriti i ispričati svijetu kako gruba riječ i izostanak podrške može utjecati na mladog čovjeka. U godinama kada se trebala razvijati da bi sutra bila samopouzdana mlada žena, bez obzira na sve poteškoće koje su je zadesile, ona je umjesto podrške dobivala “Ti to ne možeš”, “Ti bi išla na fakultet?”, djevojkama i nekim odgajateljicama nije “sjelo” ni to što je „blitvarka“ s juga, a njene govorne i druge mane uzrokovane dugim liječenjem bile su poligon za izrugivanje.

 Nakon našeg prvog susreta prije nekoliko mjeseci, pomalo u šoku pitao sam je “Dobro Martina, jel se tebi dogodila nekad neka sreća i veselje u životu” – ipak jest, ima sestru i nećaka koji je vesele …

A sreća joj je sigurno i to što će napokon svoju priču, ukoričenu u knjigu naslova “Rupa bez Dna” sutra u 19 sati, u samostanu sv. Klare predstaviti i široj javnosti. Pozivamo vas da je podržite i poslušate. Vršnjačko nasilje događa se i drugoj djeci, koja paralizirana od straha ni ne pokušavaju tražiti pomoć, kao što je bio i Martinin slučaj.

Martinin cilj je upozoriti i pokušati zaustaviti zlostavljanje svih oblika u odgojnim ustanovama, a ističe i da bi svi, a pogotovo ljudi s poteškoćama trebali moći školovati se u svom gradu, uz svoju obitelj i bližnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here