Večeras je u samostanu Sv. Klara održano predstavljanje knjige, “Rupa bez Dna”, autorice Martine Žerovnik. Riječ je o autobiografskoj knjizi kroz koju autorica progovara o vršnjačkom nasilju koje je doživjela, kao i o nerazumijevanju, ignoriranju i neprihvaćanjem okoline.

Danas, tridesetogodišnja djevojka, Martina se tijekom osnovne škole borila s dobroćudnim tumorom. Na svom putu k ozdravljenju prošla je operacije, zračenja, druge gradove.

Ipak njena ambicija i želja da se unatoč zdravstvenim poteškoćama školuje odvela ju je u Zagreb, u Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava, gdje je završila smjer Upravni referent. Ovu školu predložili su joj stručnjaci koji rade s djecom s poteškoćama.

Tad je zapravo i započeo vršnjačko nasilje, nerazumijevanja odbacivanje i ignoriranje…Podršku nije dobila niti od odgajateljica u domu u kojemu je bila smještena, što joj je svakako teško palo, jer nije željela biti odvojena od obitelji, ali škola i svjedodžba je bio cilj koji nije htjela propustiti.

Martina je knjigu izdala kako bi upozorila i ispričala svijetu na koje sve načine gruba riječ i izostanak podrške mogu utjecati na mladog čovjeka. Naime, godinama kada se trebala razvijati da bi sutra bila samopouzdana mlada žena, bez obzira na sve poteškoće koje su je zadesile, ona je umjesto podrške dobivala “Ti to ne možeš”, “Ti bi išla na fakultet?”, djevojkama i nekim odgajateljicama nije “sjelo” ni to što je „blitvarka“ s juga, a njene govorne i druge mane uzrokovane dugim liječenjem bile su poligon za izrugivanje.

“Poručila bih djetetu kojem se događa slično da prijavi što mu se događa, da kaže roditeljima, da upiše školu u svom gradu, blizu svoje obitelji. Onima koji zlostavljaju druge poručila bih da to ne rade, da to je to jako ružno. Poručila bih im i da se stave u kožu osobe kojoj to rade. Pokušavala sam onima koji su vršili nasilje nad mnom objasniti kako na mene utječu, ali nitko me nije slušao, uživali su u tome što me maltretiraju”, poručila je danas na promociji Žerovnika.

Iako su danas, traumatična iskustva o kojima je u knjizi progovorila njena prošlost, ova hrabra i inspirativna mlada žena i danas se suočava s izazovima, a jedan od najvećih je i nemogućnost stalnog zaposlenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here