Posljednjih dana i noći u Dubrovniku i okolici leptiri privlače pažnju građana. Nisu to baš ni tako bezazleni leptiri, riječ je o leptiru gubaru glavonji, koji se i prošlog ljeta u ovom periodu razmnožio u velikom broju.

-U Europi se ova vrsta smatra jednim od najznačajnijih šumskih štetnika, i inače je brojna. U prehrani nije izbirljiva, ne jede samo hrast već i makiju, na kontinentu joj populacija bukne otprilike svakih deset godina, a na Mediteranu i češće, svakih pet. No, treba znati da nisu opasni odrasli leptiri, nego gusjenice koje žvaču lišće, a kad se njihov negativan utjecaj poklopi s drugim štetnicima, može doći do sušenja i odumiranja cijelih šumskih predjela, kaže Matea Martinović kustosica u Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku i entomologinja.

FOTO: Didier Descouens

-Hrastov gubar zapravo je noćni leptir iz porodice prelaca gubara Lymantriidae. Ženka je zdepasta i dlakava tijela, bjelkaste boje, dok je mužjak nešto manji, sivosmeđe boje. Masovne pojave nisu rijetkost, posebice u ovo doba godine, odnosno sezone parenja, nakon koje će odložiti jaja, koja će prezimiti. U proljeće će se iz jaja razviti gusjenice, čiji razvoj traje oko 60 dana, nakon čega se kukulji. Stadij kukuljice traje deset do 18 dana, potom odatle izlijeću leptiri. I tako unedogled, iz ciklusa u ciklus, objašnjava Martinović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here