Ugodno proljetno vrijeme pratilo je ovogodišnji Mediteranski sajam koji se održao od 23. do 27. ožujka u Rixos Premium Hotelu u Dubrovniku.

Sajam se prilagodio novonastaloj situaciji i usprkos kontinuiranoj neizvjesnosti izazvanoj koronavirusom u Dubrovnik smo doveli najbolje proizvođače iz svih krajeva Hrvatske. Kroz godine djelovanja, sajam se profilirao kao jedna od značajnijih priredbi u Republici Hrvatskoj na području ekološke, tradicijske poljoprivrede i zelenog poduzetništva.

Ceremoniji otvaranja sajma uz brojne sudionike prisustvovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ujedno izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, koja je naglasila kako nam sajmovi poput mediteranskog uvelike pomažu u provođenju naših politika jer promiču zdrave i ekološke proizvode, potom je svečano otvorila Sajam.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović je preko svog izaslanika, člana upravnog odbora Željka Bjeliša dodijelio priznanje osnivaču i voditelju  mediteranskog sajma Vedranu Kraljeviću.

Sajmu su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i županijske skupštine Dubrovačko-neretvanskog  Žaklina Marević, predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.
Kraljević je uručio priznanje 20. Mediteranskog sajma, ‘Eko oko’, varaždinskom županu Anđelku Stričaku, a drugo ‘Eko oko’ pripalo je predsjedniku Hrvatske poljoprivredne komore Mladenu Jakopoviću koje je umjesto njega preuzeo član Upravnog odbora HPK Željko Bjeliš.

Podsjetimo kako je jubilarni 20. Mediteranski sajam bio prepun zanimljivih dagađaja i radionica, a svakako treba istaknuti Gastro show s četvoricom popularnih kuhara. Tomislav Špiček, Veljko Barbijeri, domaćin; glavni kuhar Ozgur Donertas te Gianfranco Crepaldi, gastro majstor iz Italije  prezentirali su mediteransku kuhinju, uz zakusku i druženje sa svim posjetiteljima sajma.

Voditelj sajma Vedran Kraljević istaknuo je značaj ovog sajma: “Sajmovi  su nastali na pragu naše civilizacije, te smo pokrenuli ovaj sajam kad smo uvidjeli da bi ta civilizacija mogla ‘nestati’, zato ‘čeprkamo’ po savjesti ljudi, svih odgovornih, svakog pojedinca, te se moramo oduprijeti ovim nasrtajima na prirodu; priroda i kugla zemljska je naša platforma izvornog života i ona mora ostati čista i neokaljana. Ne smijemo dozvoliti da svojom grubošću i nasrtajima uništavamo kuglu zemaljsku i da čovjek bude ‘karcinom’ za planetu Zemlja.

Za kraj treba istaknuti kako je mediteranski sajam potvrdio status jednog od vodećih regionalnih sajmova koji će nastaviti okupljati najbolje hrvatske proizvođače zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva. Svojom ponudom i interesom posjetitelja, mediteranski sajam potvrdio je svoj neupitni položaj u kalendaru sajmova i događanja u Republici Hrvatskoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here