Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH-a Robert Hranj pratili su u nedjelju ujutro izvlačenje bespilotne letjelice koja je u noći na petak pala u Zagrebu. U obraćanju novinarima je kazao kako informacije nakon istrage govore kako letjelica nije bila izvidničkog tipa jer na ovoj letjelici su pronađeni fragmenti avio bombe sovjetske proizvodnje.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako se na pojedinim fragmentima letjelice nalaze fragmenti eksploziva, te je to razlog evakuacije studenata iz Studentskog doma.

– Tijek istrage je doveo do pronalaska crne kutije, koja bi trebala dati informacije o letu, odakle je letjelica došla. Pronađeni su i elementi koji nas uvjeravaju da letjelica nije bila izvidničkog tipa, jer su na fragmentima pronađeni dijelovi avio bombe sovjetske proizvodnje. Nakon analize ćemo moći više reći. Na osnovu ova dva nalaza imamo saznanja, koja mogu dovesti u dilemu je li letjelica došla s ruske ili s ukrajinske strane. Ovdje u ovom momentu nema eksplozivnih sredstava, letjelica je u glavnini izvađena van”, kazao je Basnožić.

Naglasio je kako trenutno na ovom prostoru nema eksplozivnih naprava, kako će se i dalje širi prostor gdje je pala letjelica pretraživati. Te kako je najveći dio letjelice izvađen i bit će prenesen na tajnu vojnu lokaciju gdje će se istraga nastaviti. Dodao je kako je letjelica modificirana.

Na pitanje novinara je li ovo napad na Hrvatsku, ministar je odgovorio kako to sad ne može reći. Dodao je kako nije zadovoljan reakcijom susjednih zemalja.

Podsjetimo, načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević izjavio je sinoć da su u subotu poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here