U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja danas su se s ministrom Filipovićem sastali predstavnici trgovačkih lanaca Konzum, KTC i Tommy koji su se odazvali pozivu na suradnju s ciljem zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena, navodi se u priopćenju za medije.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasio je kako Vlada čini sve da zaštiti standard hrvatskih građana. S predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaralo se o rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića, te formiranju instrumenata kojima će se potrošačima omogućiti mehanizam usporedivosti kretanja cijena, tzv. bijele liste.

Inflacija u prosincu iznosila je 13,1 posto, a kada se pogleda njena struktura može se vidjeti da na nju najviše utječe upravo porast cijena hrane i bezalkoholnih pića.

Ministar Filipović podsjetio je kako je Vlada intervenirala jer tržište ne funkcionira:

„Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina se vratila na jednu stabilnu razinu kao posljedica dogovora na europskoj razini. Ono što očekujem u idućem razdoblju je smanjivanje maloprodajnih cijena od strane onih trgovaca koji su ih neopravdano podigli. Nerazumljivo je da se dio trgovačkih lanaca nije odzvao pozivu na suradnju, a istovremeno koriste poticaje i mjere koje je omogućila Vlada RH.“ 

U tom kontekstu ministar se posebno zahvalio trgovačkim lancima Konzumu, KTC-u i Tommy-u koji su prepoznali važnost trenutka i koji su dostavili ministarstvu sve tražene podatke, te je naglasio važnost zajedničke suradnje za dobrobit hrvatskih građana i potrošača.

U postupku izrade je web stranica koja će sadržavati podatke o kretanju cijena koja će potrošačima omogućiti transparentan uvid u cijene koje će biti lako dostupne i usporedive na mrežnim stranicama Ministarstva. Riječ je o kvalitetnom instrumentu, gdje će oni koji su pristupili Etičkom kodeksu imati mogućnost jasno i transparentno pokazati cijene.

Na sastanku je potvrđena daljnja suradnja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te trgovačkih lanca Konzuma, KTC-a i Tommy-a, a koja će se u narednom periodu intenzivirati.

“Pozivaju se i drugi trgovački lanci da se priključe”, poručili su iz resornog ministarstva.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here