U galerijskom prostoru Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Josip Račić, sinoć, 7. travnja otvorena je izložba suvremene dubrovačke umjetnice Katarine Alamat Kusijanović pod nazivom „Mjera“.

Na izložbi u kustoskoj koncepciji povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara Vanje Babića predstavljeno je 96 radova malog formata od kojih po 48 radova čine dvojne kompozicije i 5 reljefa većih dimenzija, nastalih u vrijeme covid pandemije, u kojima Katarina Alamat Kusijanović propituje vlastiti odnos prema svijetu i društvu.

Uz  monumentalne reljefe u bijeloj kredi, publika u Galeriji Josip Račić do 1. svibnja ima priliku vidjeti i pozlaćene reljefe na drvu te zrcalne akrile na pleksiglasu, popraćene zvukovima čiopa, kiše i vjetra…  

Spomenuti radovi u većoj ili manjoj mjeri ponavljaju tekst latinske izreke s luka gotičko – renesansne Palače Sponza u Dubrovniku

FALLERE NOSTRA VETANT ET FALLI PONDERA MEQVE PONDERO CVM MERCES, PONDERAT IPSE DEVS  

(Utezi ne daju naši da se vara i prevaren bude. Robu dok mjerim ja, mene tad mjeri Bog), koju umjetnica doživljava kao svojevrsno načelo po kojem bismo trebali živjeti.

Mjere i mjerenja za Katarinu Alamat Kusijanović predstavljaju temelj civilizacije i primarni su alat našeg saznanja i razumijevanja svijeta na svim razinama.

Prezentacijom radova koji su u većem opsegu krajem 2020. bili pokazani na izložbi Mensura u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik Katarina Alamat Kusijanović  predstavlja se i zagrebačkoj publici.

Izložbu prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstom Vanje Babića, a čiji dizajn potpisuje Ana Zubić.

Životopis
Katarina Alamat Kusijanović rođena je 1965. u Dubrovniku. Diplomirala je 1989. na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu na Odsjeku konzervacije i restauracije štafelajnog slikarstva, a potom i 2004. na Likovnoj akademiji u Splitu. Od 1992. članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. U Hrvatskom restauratorskom zavodu radila je od 2008. do 2013.  kao konzervator-restaurator savjetnik gdje je vodila Restauratorski odjel Dubrovnik. Održala je niz predavanja na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu kao djelatnica Hrvatskog restauratorskog zavoda, a objavila je dva znanstvena i više stručnih radova.

Autorica je izložbene instalacije Skriveni trečento (pred Kneževim dvorom, Dubrovnik, 2018.) i izložbe Oltarna slika Jacopa Tintoretta iz korčulanske katedrale (Knežev dvor, Dubrovnik, 2008.). Od 2008. radi kao vanjski suradnik – dizajner za Jadranske Luksuzne Hotele, a od 2019. voditeljica je odjela za dizajn interijera. 

Izložbom MENSURA / MJERA održanoj 2020., u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik interpretirala je prošlost, sadašnjost i budućnost Grada kroz ideju mjere kao antiteze kaosu, već stoljećima proverbijalno uklesanu u kamen Dubrovnika. Izlagala je na dvanaest samostalnih i na mnogim skupnim izložbama. Živi i radi u Dubrovniku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here