Večernjakova osoba 2021. godine riječki je nadbiskup Mate Uzinić. U jedanaestom izboru među desetero nominiranih prevladavali su kandidati čije je djelovanje povezano s borbom protiv COVID-19, a stručni žiri nadbiskupa koadjutora prepoznao je kao uporni glas razuma, kao kršćanina koji se solidarizira s drugima i poštuje različitosti. U 2021. godini istaknuo se prijelomnom ulogom u borbi s pandemijom, osobito u vrijeme snažnog otpora cijepljenju. “Nitko nema pravo pozivati se na vjeru kao razlog da se ne bi cijepio. Svećenicima nije mjesto na prosvjedima, nego u bolnicama s bolesnima i umirućima”, govorio je i isticao kako je cijepljenje čin ljubavi prema sebi, ali i prema bližnjima. Nizom izjava i javnih istupa pokazao je autentično, ali i moderno lice Crkve.

– Ne mogu reći da čovjeku ne pruža zadovoljstvo kad ga se pohvali, što je svakako i motivacija da se bude bolji. I dalje smatram da nisam napravio ništa posebno i da sam samo obavljao svoje poslanje, na način na koji sam smatrao da ga trebam činiti. Kad netko to prepoznaje, meni je drago, ali i dalje smatram da među kandidatima ima ljudi koji su na bolji način ispunili svoje poslanje i da sam ja birao osobu godine, izabran bi bio netko drugi – kazao je mons. Uzinić.

Na pitanje Večernjeg koga bi on izabrao za osobu godinu mons. Uzinić odgovorio je kako je vidio da su i medicinske sestre bile među kandidatima.

– One su svakako moj favorit, kao i ostatak medicinskog osoblja. Puno su napravile u pandemiji, a i dalje neumorno rade, ugrožavajući vlastiti život i često nauštrb svojih obitelji.

Večernji je upitao mons. Uzinića i je li imao neugodnosti zbog pozitivnog stava prema cijepljenju.

– Na osobnoj razini ne, na društvenim mrežama da. Najčešće ne čitam komentare jer vidim da mi je tako puno bolje, ali znam da su mnogi zbog toga promijenili mišljenje o meni. Ne znam zašto, jer uvijek nastojim govoriti na način da slijedim evanđelje i da evanđeoskim govorom dajem sudove o društvenim događajima, pa tako i o situaciji s virusom. Znam da je bilo pojedinih svećenika koji su smatrali da je moj iskorak bio nepotreban, a stav neusklađen s onim ostalih biskupa, no, s druge strane, bilo je puno pozitivnih reakcija. Posebno su mi drage one iz kruga liječnika, pa i znanstvenika, koji su mi zahvalili za moj angažman i otprilike rekli ono što sad i vi kažete, a to je da sam im pomogao, prije svega njima samima, kao vjernicima, da Katoličku crkvu vide na drugačiji način od onoga kako su je predstavljali neki svojim otporom cijepljenju. A rekli su i da sam doprinio da se lakše nose s izazovima svog poslanja.

Više pročitajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here