Antoneta Alamat Kusijanović, dubrovačka redateljica koja je u visokom stupnju trudnoće jednostavno blistala na crvenom tepihu u Cannesu, ipak će propustiti najavljeno prikazivanje njenog filma “Murina” kojim se otvara pulski festival, jer počinje slatko iščekivanja dolaska na svijet njene prve bebe. S Antonetom smo se čuli telefonski, u Cannesu još uvijek sabire sve dojmove, osjećaje i uzbuđenje koje je cijela njena obitelj i ekipa doživjela i proživjela u najpoznatijem festivalskom gradu na francuskoj rivijeri.

“Bilo je odlično i dirljivo predstavljati vlastiti film okružena s obitelj, prijateljima i ljudima koje sam zadnjih godina susretala po raznim festivalima. U publici je bilo puno meni poznatih lica, a reakcija publike i kritike nakon projekcije filma bila je izvrsna”, kazala nam je u telefonskom razgovoru Dubrovkinja Antoneta Alamat Kusijanović, čiji je film “Murina” prikazan na prestižnom Filmskom festivalu u Cannesu. Trenutke posebnog uzbuđenja, ali i glamura koji je sastavnica ovakvih događanja Antoneta je podijelila s mamom, bratom, suprugom ali i tetkama i rodicama između kojih je bila i glumica Nataša Dangubić.

Premijera za novinare i distributere iz cijeloga svijeta održana je u krcatom Theatreu Croisette smještenom u luksuznom kanskom hotelu JW MARRIOTT, gdje se već godinama prikazuju filmovi iz programa 15 dana autora. Riječ je o programu koji se u organizaciji Udruženja francuskih filmskih redatelja tradicionalno održava u sklopu Filmskog festivala u Cannesu, a svoja prva predstavljanja u njemu su imali danas renomirani redatelji Jim Jarmusch, Spike Lee, Nagisa Oshima, Bigas Luna, Martin Scorsese… Upravo je ovaj posljednji, legendarni njujorški redatelj, vjerovao u viziju Antonete Alamat Kusijanović te je jedan od producenata „Murine”.

Film je izazvao interes stranih medija u Cannesu, pa je redateljica Alamat Kusijanović o njemu pričala za najprestižnije filmske časopise. Tako je u intervjuu za Variety progovorila o odrastanju u Dubrovniku, studiranju na prestižnom američkom sveučilištu Columbia, ali i što ju je potaknulo da snimi film o sukobu unutar patrijarhalne obitelji.

“Nakon službenog dijela podružili smo se na plaži u Cannesu, a jučer smo Gracija Filipović i ja same, bez medija i pompe, proslavile uspjeh na večeri za Zlatnu kameru, gdje smo se dobro isplesale, a nakon premijere filma French Dispatch, Wesa Andersona.

Zlatna kamera je nagrada koja se dodjeljuje za najbolji debitantski film na Filmskom festivalu u Cannesu, a naša je Antonete, odnosno njezin film Murina među 31. nominiranim za ovu nagradu, pa je jučer sudjelovala i u protokolarnom programu.

„Bilo je to predivno iskustvo, prozivali su nas po imenima na crveni tapit. U tom sam trenutku osjetila kako je ovo kruna moje dosadašnje karijere, a takav trenutak treba obilježiti i označiti da bi ga se uvijek sjećala“, kazala nam je u telefonskom razgovoru naša redateljica, kojoj ni u 9. mjesecu trudnoće nije bio problem sudjelovati na ovom festivalu.

Antoneta s bratom, mamom i suprugom

Uz Antonetu su u Francuskoj i njezina majka Katarina, brat Pjero, suprug, tetke, rodice, prijatelji. Nakon Cannesa film “Murina” otvorit će i Filmski festival u Puli 17. srpnja.

U Pulu Antoneta ipak neće ove godine uspjeti stići, jer će je u tome spriječiti „slatke muke“, njezina beba, naime, svaki dan može doći na svijet, no kaže, kako će mnogobrojna ekipa, koja je uz nju radila na filmu, „Murinu“ dostojno predstaviti.

Ovaj događaj nije propustila ni glumica Nataša Dangubić, koja je sa svojom rodicom slavila njezin uspjeh u Cannesu

Nakon što se situacija smiri, Antoneta nastavlja dalje. Njezin novi projekt/film bavit će se pričom žene, Hrvatice, koja živi u dijaspori u sjeni Metropole te se suočava s muževim preljubom, a kad sama zatraži iste uvjete, konzervativna sredina će je osuđivati. Film će, kaže snimati u Americi, a ne sumnjamo kako ćemo o njemu i njegovoj redateljici puno lijepoga čuti.

„Murina” je obiteljska drama koja prati sukob buntovne tinejdžerice Julije, igra je mlada Dubrovčanka Gracija Filipović, i njezinog patrijarhalnog oca Ante, glumi ga Leon Lučev, koji samo pogorša posjet starog očevog prijatelja iz inozemstva, tumači ga Novozelanđanin Cliff Curtis.

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su, uz Scorsesea, Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Gracija Filipović i Mladen Gojun

U filmu glavnu ulogu tumači mlada Dubrovkinja Gracija Filipović, a montažer je također Dubrovčanin Vladimir Gojun, a i kostimografkinja filma je Dubrovkinja, koja živi u New Yorku Amela Baksić.

Antoneta Alamat Kusijanović i Amela Baksić

Fotografije iz Cannesa ustupila nam je Antonetina mama Katarina Alamat Kusijanović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here