Dana 8. rujna 1950. godine otvoren je prvi dubrovački festival kao početak Dubrovačkih ljetnih igara. Prva dramska predstava, na prvim Igrama bio je Držićev “Dundo Maroje” u režiji Bojana Stupice, piše Nacional.

Dubrovačke ljetne igre nastale su kao plod višegodišnjih pokušaja kulturnih djelatnika iz Dubrovnika i drugih krajeva Hrvatske da organiziraju ljetni festival tijekom kojega bi se u otvorenim dubrovačkim povijesnim i prirodnim ambijentima održavale kazališne, glazbene i folklorne priredbe. U svibnju 1950. održan je sastanak u Ministarstvu za prosvjetu i kulturu NR Hrvatske u Zagrebu, na kojem je odlučeno da će se od 8. do 21. rujna 1950. održati Dubrovački festival dalmatinskih kazališnih igara od XVI. do XVIII. stoljeća.

I doista, prvi dubrovački festival, kao početak Dubrovačkih ljetnih igara otvoren je 8. rujna 1950. godine. Tom prilikom pomoćnik ministra za kulturu i znanosti SR Hrvatske, odnosno Narodne Republike Hrvatske, Stjepan Šeparović istakao je kako je to uvod u stalne festivale koji će se kontinuirano održavati u Dubrovniku. Prva dramska predstava, na prvim DLJI-ma bila je Držićeva komedija “Dundo Maroje”, u režiji Bojana Stupice, a prva glazbena izvedba, koncert simfonijskog orkestra iz Zagreba i Zbora Radiostanice Zagreb na Boškovićevoj poljani 14. rujna, dok je prvu festivalsku godinu zaključio ansambl Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba izvedbom Držićeve komedije “Skup” u režiji Branka Gavelle.

Sa skromnim programom koji je trajao manje od dva tjedna, bile su to najkraće igre u povijesti Igara. Ipak bio je to program koji je inaugurirao sve umjetničke izvedbene vrste, koje će od tada karakterizirati život te složene manifestacije, i dramu i glazbu i recital i folklor, te joj dati i naziv Igre.

IZVOR: Nacional.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here