Na 7. sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati u ponedjeljak 27. prosinca, među ostalim, raspravljat će se o zaključcima analize zaprimljenih inicijativa, a vezano uz izmjene i dopune Prostornog plana i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika. Među zahtjevima za prenamjenu zemljišta je i onaj Željke Markić, čelnice inicijative u Ime obitelji, koja traži prenamjenu poljoprivrednog zemljišta veličine od oko 4,5 tisuća kvadrata iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

Prostorni plan (PP) i Generalni urbanistički plan (GUP) grada Dubrovnika, kao nove dokumente, stoji u opsežnom izviješću, bit će moguće donijeti tek kad se donese Državni plan prostornog razvoja te će se zbog unošenja buffer zone, pokrenuti ponovno procedura cjelovitih izmjena i dopuna oba plana.

Osim unošenja kontaktne buffer zone svjetske baštine Starog grada Dubrovnika, ucrtavanja vodozaštitnih zona, te ispravljanja uočenih pogrešaka, HEP traži izmjenu trase glavnog kabela za prijenos energije od Komolca do Lapada.

IGH za svog klijenta traži ukidanje obveze izrade Urbanističkog plana uređenja za turističku zonu Čemprijesi na Šipanu. ACI marina traži povećanje obuhvata akvatorija marine u Komolcu za 10 ha. Te inicijative izmjene PP-a su prihvaćene.

Zahtjevi za izmjenama Prostornog plana se uglavnom odnose na proširenje građevinskih zona, promjenu planirane namjene, uvjeta gradnje i korištenja zemljišta.

Osim nabrojenih, podnesena su 364 zahtjeva za izmjene PP-a do 30. studenog 2021. koji će se razmatrati. Najveći broj zahtjeva se odnosi na područja Zatona, Orašca, Trstenoga i Brsečina.

Zanimljivo je i kako jedan od naših sugrađana traži izmještanje dijela puta od Bosanke do Srđa, a Grad Dubrovnik traži izmjene na lokaciji Grabovice, odnosno da se dio zemljišta prenamijeni za izgradnju televizijsko-filmskog studija i game development centra “Dubrovnik”.

Na užem području Grada, gdje je Prostornom planu podređen Generalni urbanistički plan, podneseno je 38 zahtjeva za prenamjenu zemljišta. Među njima je i pet zahtjeva za izmjenama Urbanističkih planova uređenja i to: zahtjev tvrtke B2 Kapital d.o.o. iz Zagreba za izmjene UPU-a Libertas-Radeljević, Vodovoda za UPU Luka Šipanska, poduzeća JG projekti za izmjenom UPU-a ŠRP Gospino polje, Lučke uprave Dubrovnik za izmjenu dijela UPU-a Gruški akvatorij, a vezano uz budući putnički terminal. Poduzeće Odmarališta iO Adria za d.o.o. pokrenula je inicijativu za izradu i donošenje UPU-a “Turističko naselje Zaton T2 (poviše Jadranske turističke ceste).

A što traži Željka Markić?

Željka Markić podnijela je jedan od ona 364 zahtjeva za prenamjenom zemljišta. Ona traži da se poljoprivredne parcele, veličine od oko 4,5 tisuća kvadratnih metara uz njezin luksuzni ljetnikovac na Šipanu prenamijene u građevinsko zemljište. Očito namjerava graditi neku veću građevinu na poprilično izoliranoj lokaciji, koja prema zemljišnim knjigama pripada Suđurđu.

Za staru mlinicu i tri vrta u Suđurđu, svekupne površine od 4610,06 metara kvadratnih, direktorica zagrebačke tvrtke „Sermon d.o.o.“ i čelnica Građanske inicijative „U ime obitelji“ Željka Markić Dubrovačkoj biskupiji je platila svega 1,138.422 kune, odnosno 246 kuna po metru četvornom – Kupoprodaju tog velebnog imanja s enormnim ‘skontom’, jer se na sličnim šipanskim lokacijama cijene metra kvadratnog kreću od 120 do 150 eura(!) u veljači 2010. odobrio je tadašnji dubrovački biskup mons. Želimir Puljić, aktualni nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Trgovci nekretninama imanje su procijenili tada na 10 milijuna kuna i pritom napomenuli kako bi njima, da su kojim slučajem zaključili sličan posao, Porezna uprava „posve sigurno“ odbila registraciju predočenog kupoprodajnog ugovora.

Skonto za Željku Markić: 4610 kvadrata na Šipanu za 1,138.422 kuna?!

Nakon što je po vrlo povoljnoj cijeni kupila rečeno zemljište, čelnica inicijative “U ime obitelji” luksuzno ga je uredila. Uz luksuzni smještaj na imanju je i nogometno igralište te bazen, ali se vila nigdje ne iznajmljuje za turističke namjene. Među ostalim vila je bespravno izgrađena, te naknadno legalizirana, a Markić je i bespravno zaposjela pristupni put susjednoj kući. Lani joj je odlukom Upravnog suda u Splitu naloženo plaćanje 15.000 kuna kazne, jer nije uklonila kameni zid i željezna vrata s javnog puta na Šipanu, koji je bespravno uzurpirala u sklopu izgradnje vile. 

Kako su svojedobno susjedi izjavljivali za medije, na imanje, koje je opasano zidom kao prava tvrđava, dolaze mladi ljudi, koji s nikim ne komuniciraju. Neko vrijeme tamo borave te odu, a nitko na otoku ne zna tko održava to imanje i što se tamo događa. Nagađalo se kako je riječ o seminarima katoličke obnove, no Dubrovačka biskupija u tome ne sudjeluje.

Što bi Željka Markić željela izgraditi na još 4,5 tisuća kvadrata za koje traži prenamjenu? Vjerojatno ćemo saznati uskoro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here