Na desetu obljetnicu prvog održavanja, robotska alka se vratila na Stradun. Brojni dubrovački mališani okušali su se u ovoj izazovnoj vještini i ako je suditi po jutrošnjim prizorima pritom se dobro zabavili.

Jutrošnju alku organizirali su Hrvatski robotički savez i Hrvatsko društvo za robotiku u suradnji sa Zajednicama tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

“Nakon deset godina ponovno smo u Dubrovniku. Prije točno deset godina u Dubrovniku je održana prva robotička alka. Vratili smo se kako bi prikazali tradicijsku robotičku alku. Namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola kako bi se robotika popularizirala. Interes za robotikom je u Hrvatskoj velik. U svjetskoj organizaciji u proteklih deset godina postigli smo velike rezultate. Sa svjetskih natjecanja koja su održana diljem svijeta vratili smo se s brojim medaljama”, kazao je Ivica Kolarić, hrvatski predstavnik u Robocup organizaciji te dodao kako je za djecu najbolje s robotikom započeti u udrugama i u škola.

“Ove godine se na virtualno svjetsko prvenstvo plasirao i jedan učenik iz Dubrovnika. Očekujemo medalju i u gradu Dubrovniku”, poručio je Kolarić.

“Iznimno smo zadovoljni današnjim odazivom, kao što smo bili i prije deset godina kad ovakva alka po prvi put održana u Dubrovniku. Mladi pokazuju veliki interes za robotiku. Nažalost, nemamo veliku podršku sustava, nismo prepoznati kao sport”, kazala je Jelka Hrnjić, tajnica Hrvatskog društva za robotiku te dodala kako je ideja o robotičkoj alci nastala spontano.

Tomo Sjekavica tajnik Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije istaknuo je kako se radi o važnom događaju.

“Desetogodišnjicu prvog održavanja robotičke alke u Dubrovniku htjeli smo obilježiti upravo na Stradunu. Natjecanju se priključio veliki broj djece, a najbolji će dobiti i nagrade. Pozivamo sve da se pridruže i našim drugim programima.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here