Načelnik Odjela Vojne policije GS-a OS-a RH Vlado Kovačević potvrdio je kako je jučer poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice, koja je pala kraj Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu, izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

“Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače – električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čiji su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga, bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije”, rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Upitan u kakvom je stanju crna kutija, Kovačević je rekao da postoje djelomična manja oštećenja. Crna kutija bi trebala dati podatke o letu i radu raketnog motora. Kovačević je rekao kako za sada ne može reći tko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija. “Nakon vještačenja ćemo imati podatke, ovo sada bi bile samo pretpostavke”, rekao je.

“Današnjim razgovorom možemo pretpostavljati da se radi o eksplozivnoj napravi koju je nosila letjelica, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali još nismo sigurni u kojem to smjeru ide, sve ćemo to tek vidjeti”, naveo je Kovačević, pojasnivši kako se, kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv ne koristi, pa je stoga, po svemu sudeći, letjelica bila s drugom namjenom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here