Najveće hrvatske hotelske kuće, temeljem aktualnog stanja rezervacija, najavljuju odličnu posezonu, naročito rujan. Iako će se završetkom školskih praznika u Hrvatskoj i nama najznačajnijim emitivnim zemljama početi značajnije smanjivati broj gostiju u obiteljskom smještaju i kampingu, najave za hotelski smještaj su odlične. 

”Posebno veseli povratak grupa, neovisno radi li se o eventima, kongresima ili putovanjima od posebnog interesa. Pažljiva priprema, sukladno epidemiološkim uputama dobivenim od strane nacionalnog i lokalnih stožera civilne zaštite, ključ je uspješne provedbe boravka većih grupa turista. Procjenjuje se da bi temeljem tržišnog interesa oko 800 hotela (80-90% od broja sada otvorenih hotela) nastavio raditi i tijekom rujna te na taj način dodatno poboljšati do sada ostvarene rezultate”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma

Hrvatska i dalje najsigurnija na Mediteranu prema svim epidemiološkim kartama

Hrvatska je i dalje epidemiološki najsigurnija EU zemlja na Mediteranu. Potvrđuju to usporedbe svih relevantnih javno zdravstvenih instituta. Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti ECDC tako prema 14-dnevnoj incidenciji Hrvatsku stavlja na 8. mjesto liste EU članica prema sigurnosti, sa značajno kvalitetnijom epidemiološkom situacijom od ostalih mediteranskih zemalja. 

Njemački Robert Koch institut, koji promatra Hrvatsku po županijama, ni u posljednjem ažuriranju 20. kolovoza niti jednu županiju u Hrvatskoj nije stavio na listu rizičnih područja, dok su na toj listi već tjednima sve mediteranske zemlje.

Također, na karti Europe koju dnevno ažurira američki Johns Hopkins University, i to prema kotrljajućem 7-dnevnom prosjeku novoboljelih na 100.000 stanovnika, Hrvatska ima znatno bolju sigurnosnu situaciju od mediteranske konkurencije.
Dvije županije koje privlače ukupno više od polovice turista u Hrvatsku, Istarska i Primorsko-goranska županija, imaju i bolju epidemiološku situaciju od nacionalnog prosjeka. Istarska županija ima 14-dnevnu incidenciju od 46 novo oboljela na 100.000 stanovnika, a Primorsko-goranska županija incidenciju 55, čime te dvije županije većini turista iz Europe pružaju sigurnije okruženje od onog koji imaju u svojim matičnim zemljama.

Dosegnuto 6 milijuna više turističkih noćenja nego u cijeloj 2020., prihodi u srpnju i kolovozu premašili one iz rekordne 2019.

U Hrvatskoj je do nedjelje, 22. kolovoza ostvareno 60,3 milijuna turističkih noćenja, što je preko 6 milijuna ukupnih noćenja ostvarenih u čitavoj 2020. godini. Od tog broja, većinu noćenja, njih 51 milijun ili 84,6 posto ukupnih noćenja ostvarili strani turisti. Što se tiče turističkih dolazaka Hrvatsku je od početka godine posjetilo 9,68 milijuna turista ili gotovo 2 milijuna više nego u cijeloj 2020. 

U usporedbi s 2019. godinom, Hrvatska je ove godine do 22. kolovoza ostvarila 63 posto turističkih dolazaka, odnosno 73,3 posto turističkih noćenja, no uz bolji financijski učinak. U srpnju je u segmentu turizma vrijednost fiskaliziranih računa porasla za pet posto u odnosu na srpanj 2019. Rezultat je još bolji u kolovozu. Proteklog je tjedna, u usporedbi s istim tjednom prošle godine, u ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane, fiskaliziranih računa ostvareno 20 posto više, njih 10,5 milijuna, dok je njihova vrijednost porasla za 83 posto, na 1,6 milijardi kuna. Uspoređujemo li protekli tjedan s istim tjednom 2019. godine, ove je godine izdano 15 posto manje računa, ali je vrijednost računa veća za 20 posto. Prema ukupnim prihodima od turizma, ova je godina trenutno na 90 posto ostvarenih prihoda od turizma u 2019. godini, potvrdila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

”Kad pogledamo vrijednosti fiskaliziranih računa mi smo u srpnju i kolovozu čak iznad rekordne 2019. godine, u smještaju preko 30 posto, u ugostiteljstvu 11 posto, tako da s dosadašnjim rezultatima možemo biti itekako zadovoljni. Želimo nastaviti s ovim rezultatima i zato je važno da se svi nastavimo pridržavati epidemioloških mjera, a time stvaramo i temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma”, izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

U Hrvatskoj je proteklog vikenda ponovno bilo gotovo milijun turista u zemlji. Najviše stranih gostiju za vikend u zemlji bilo je iz Njemačke (njih 276.820), Poljske (njih 73.135), Slovenije, (njih 58.743), Austrije (njih 55.710) i Češke (njih 53.911).

“Turistička sezona vrlo je uspješna i iznad očekivanja i u pogledu dolazaka i u pogledu noćenja te prihoda i fiskalizacije. Srpanj i kolovoz su zasada bolji, kada je riječ o iznosima računa, nego 2019. što pokazuje da je sezona zaista jako dobra. Uspješnoj sezoni pridonijele su i mjere epidemiološkog karaktera koje su omogućile da se, uz dobar i zdravi balans između zaštite zdravlja i funkcioniranja gospodarstva, prometa, društvenog života, obrazovanja i proizvodnje, turisti koji dolaze u Hrvatsku osjećaju sigurnima”, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

”Nakon odlične glavne sezone, Hrvatska ove godine može ostvariti i kvalitetnu posezonu za razliku od prošle godine kada smo posezonu naprasno izgubili. Jedini preduvjet je održavanje turistički atraktivne epidemiološke situacije, i tu će najviše profitirati destinacije koje će u tome imati najbolje rezultate. Pritom trebamo uzeti u obzir i najavljene promjene načina praćenja epidemiološke situacije koje dolaze iz Njemačke, a odnose se na uzimanje stope hospitalizacije umjesto stope incidencije novo oboljelih kao glavnog elementa procjene epidemiološke situacije”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT).

Izvor: Hrvatska udruga turizma

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here