Sve u životu ima svoje lice i naličje. Otvaranje Igara djeca pamte po vatrometu, to je za nešto starije generacije, dok prirotehnika nije bila ovako puno i ovako nasilno dostupna, bila jedina prilika u godini kada se nebo rasprsne u tisuću boja. Promijenila su se vremena, na neke stvari se otupjelo, na sreću, na neke i senzibiliziralo. Ovo je priča o jednoj mami i njene dvije djevojčice koje su vatromet ove godine gledale sa Žarkovice. Pogled je bio uperen prema nebu i zvijezdama, a ruka je bila zaštitnički položena na leđa pasa koji su se tresli od straha. Gesta ove mame je snažnija i rječitija od svih pedagoških i odgojno – obrazovnih udžbenika na svijetu. Sve je zapisala čuvarica pasa i dobrih duša sa Žarkovice, neumorna i nesebična Sandra Sambrailo.

Prošlu je noć Dubrovnik slavio! Posebna je to i predivna noć za Dubrovčane, ali nama donese više posla i pojačane smjene volontera. Na terenu se očitavaju čipovi, sklanjaju isprepadani psi ili vraćaju doma. Na ulazu u azil na Žarkovici stvara se gužva jer ljudi dolaze gledati vatromet. Psi se uznemire, jer je neobično vrijeme za posjete. Slijedi vatromet kao vrhunac te konfuzne noći. Ova godina je bila najmirnija. Hvala vam na razumijevanju i obzirnosti! Puno je događaja iz ove noći, ali izdvajam priču koja nas je ganula! Stigla nam je poruka od gđe Valerije Ljilje Ogić koja je htjela, sa svojim djevojčicama, biti uz pse tijekom vatrometa da nam pomogne smiriti ih. Proveli su noć s nama…cijelim srcem bili uz pse i donijeli mir.

Fotografija koja govori više od milijun riječi

Slike ne mogu dočarati tu energiju, ali vjerujte mi da je bila posebna. Hvala vam! Prenosim komentar gđe Valerije: “O, draga Sandra… dok mi je Hulk gurao glavu u krilo, Ibi se pod mojom rukom tresla kao prut, a Ivica Grozni pognute glave gledao gdje za njega ima mjesta, pogledala sam u nebo iznad Žarkovice i zahvalila svemiru da barem ima nekoga tko brine o njima. Pogled u zvijezde ne može se mjeriti niti s jednim vatrometom. Vatromet svojom bukom i blještavilom postoji da zavara ljude, a zvjezdano nebo postavlja pitanja i daje odgovore. Još ako su tu divne pseće duše, svaka sa svojom pričom… Zahvalna sam na tom iskustvu i spoznaji.

“Žarkovica uvijek okuplja ljude koji su vrijedni k’o suho zlato! – zapisala je Sandra Sambrailo na svom fb profilu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here