Od 24. siječnja mnogi proizvodi na policama mogu sadržavati brašno od kućnog zrikavca, koje je Europska agencija za sigurnost hrane EFSA odobrila za ljudsku upotrebu. Brašno i ostali proizvodi s “kukcima” uskoro će se naći na policama pa obratite pažnju. Ukoliko ih želite izbjeći!

Kruh, krekeri, keksi i grickalice u Europi će od idućeg tjedna, točnije 24. siječnja moći sadržavati brašno od kućnog zrikavca (Acheta domesticus) s visokim sadržajem proteina, izvještava Agronotizie, a prenosi Agroklub. Oni su bogat izvor proteina, tvrdi se, čiji je sadržaj od 60 do 70 posto masnih kiselina i minerala.

Prvo odobrenje na europskom nivou za stavljanje u promet kao hrane za ljudsku prehranu datira od 10. veljače 2022. godine. Tada je kompanija Fair Insects Bv zatražila procjenu, a Europska agencija za sigurnost hrane EFSA zaključila da je konzumacija ovog  kukca sigurna za upotrebu.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO smatra da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude. Njihova prednost je što se mogu uzgajati na malom prostoru, na organskim proizvodima i svojevrsnom otpadu koji se tako recikliraju. Troše male količine vode i emitiraju manje stakleničkih plinova.

Još jedna prednost je što ne predstavljaju rizik za prenošenje zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude.

Brašno od zrikavca će se moći koristiti u kruhu, krekerima, grisinima, pločicama od žitarica, keksima, suhim pekarskim mješavinama (premiks), suhim proizvodima na bazi obične i punjene tjestenine, umacima, prerađenim proizvodima od krumpira, jelima od mahunarki i povrća, pizzi, proizvodima od tjestenine, sirutki u prahu, u proizvodima koji su zamjena za meso, juhama, grickalicama, pićima, proizvodima od čokolade, orašastih plodova i sjemenki uljarica, kao i mesnim.

Može izazvati alergije kod ljudi alergičnih na ljuskare, mekušce i grinje. EFSA je precizirala da ako supstrat kojim se kukci hrane sadrži dodatne alergene, oni mogu biti prisutni u novoj hrani. Zbog toga će ona biti označena na odgovarajući način.

foto:ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here