Ovog ljeta, godine gospodnje 2022., prve goste primit će Mamula Island, spektakularni i luksuzni butik hotel nastao rekonstrukcijom austrougarske tvrđave na otoku Lastavica – piše na lupiga.com Lado Tomičić.

Otok se nalazi na samom ulazu u Bokokotorski zaljev, a tvrđavu je sredinom 19. stoljeća gradio austrijski general Lazar Mamula po kojem je građevina dobila ime.

Vremenom se to ime primilo te je otok danas poznatiji tako, kao Mamula, nego kao Lastavica. Tvrđava Mamula građena je kao dio obrambenog sustava Boke Kotorske, koji čine još tvrđava Prevlaka na rtu Oštro te tvrđava Arza, na rtu poluotoka Luštica.

“U hotelu je na raspolaganju 26 soba, šest apartmana, holistički spa, wellbeing sadržaji poput bazena, sala za masažu, teretane, staze za trčanje, kao i tri restorana i četiri bara. Hotel ima uređenu plažu i mjesto za sunčanje nad južnim stijenama”, objavili su zakupnici Mamule – kompanija Orascom Development Holding.

Ova tvrtka je registrirana u Švicarskoj, a njezini vlasnici su egipatska obitelj Sawiris. Mamulu su od Crne Gore uzeli u koncesiju koja će trajati 49 godina.

Na obližnjem poluotoku Luštica kompanija Orascom Development Holding realizira i ogroman turistički projekt “Luštica Bay”, a projekt Mamula mogao bi se nazvati njegovom nadogradnjom. 

U priopćenju kojim najavljuju početak rada svog butik odmarališta iz Orascom Development Holdinga naveli su da je posebno mjesto na Mamula Islandu “rezervirano za istorijsko-memorijalnu galeriju, koja pruža osvrt na bogatu istoriju ovog lokaliteta”.

Da pročitate na stotine priopćenja o otvaranju luksuznih butik hotela teško da ćete naći i dio o “posebnom mjestu za istorijsko-memorijalnu galeriju”. Iza toga, naravno, stoji priča o teškoj povijesti ovog otoka i ove tvrđave.

CIJELI TEKST PROČITAJTE ovdje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here