Lapis Lazuli, izložba kojom je akademska slikarica Nikolina Šimunović, Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom obilježila dvadeset godina izlaganja otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Autorica je na izložbi radila tri godine, a iako je prvenstveno slikarica, dubrovačkoj se publici predstavila i skulpturom, mobilom i instalacijom.

„Neizmjerno mi je drago što izložbom dubrovačke autorice Nikoline Šimunović otvaramo sezonu druženja s našom publikom. Umjetnica ovom izložbom obilježava 20 godina izlaganja, a iako je po vokaciji slikarica, večeras nam se uz slike predstavlja skulpturom, mobilom i instalacijom. Izložba je postavljena na drugom i trećem katu galerije, tako da prati njen neumorni istraživački rad i različite medije. Riječ je o recentnim djelima koja su nastala za prostor Umjetničke galerije“, kazao je uvodno ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina koji je i čestitao Šimunović na kako je kazao iznimnoj izložbi.

„Nakon dvadeset godina rada Nina je dobila priliku izlagati u grandioznom prostoru palače Banac, u kojim smo ušli s velikim strahopoštovanjem. Postavom smo htjeli dočarati sve medije i formate u kojima je radila zadnje tri godine pripremajući ovu izložbu. Kroz sve njene radove proteže se prepoznatljiv rukopis čija je osnovna tehnika kolaž. Postavljena su monumentalna platna uz naglasak na diptihe koji su prostoru dali dozu sakralnosti u smislu zadivljena i zanosa koji se prenosi jedino preko transcendentalnog. Postavljene su i skulpture u staklu u svim nijansama plave, koje su podsjetile na dragi kamen lapis lazuli od čijeg su praha u prošlosti umjetnici radili upravo tu plavu, azurnu boju. Nina je blagoslovljena ovom plavom i izložba predstavlja njen vlastiti mediteranski brevijar“, kazala je kustosica izložbe Anita Ruso.

„Na izložbi sam radila protekle tri godine i drago mi je da ju imam priliku predstaviti u svom gradu. Radujem se što ću to podijeliti sa svima vama“, kazala je autorica Nikolina Šimunović te zahvalila Umjetničkog galeriji i svima koji su sudjelovali pri postavljanju izložbe.

Izložbu je otvorila predsjednica Upravnog vijeća Umjetničke galerije Dubrovnik, Katija Bakija.

„Okupilo nas je zavodljivo, očaravajuće i magično plavetnilo akademske slikarice Nikoline Šimunović. Plava boja kamena lapis lazuli smatrana je tijekom povijesti slikarstva kraljevskom bojom. Ona danas nema svoje duboko simboličko značenje, ali priziva beskrajnost i vječnost, što je i slučaj s kreacijama autorice. Težnja je to svih umjetnika, pa i naše autorice. Sva ova raskoš neba i mora, zapravo je odraz duhovnih krajolika Nikoline Šimunović i duhovnog pejzaža koji ju je emotivno, svjetonazorski ali i umjetnički oblikovao“, zaključila je Bakija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here