U tijeku je konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite. U Hrvatskoj su danas tako zabilježena 92 nova slučaja zraze, a preminule su tri osobe. Krunoslav Capak kazao je kako u ovom tjednom bilježimo lagani porast broja oboljeih, dok je Alemka Markotić pozvala sve koji se dosad nisu cijepili da to učine. “Ako se ne cijepimo, na jesen ćemo ponovno puniti grbolja i bolnice”, poručila je. Ministar Božinović objavio je novu odluku o nošenju maski. Maske se neće morati nositi na okupljanima na kojima su prisutne isključivo osobe koje imaju digitalnu covid potvrdu.

“Prije tjedan dana imali smo 118 novooboljelih, a tjedan prije 113. Od 21. do 25 lipnja imali smo 348, dok u ovom tjednu imamo 415 oboljelih. Najviša je incidencija u Zadarskoj županiji. Hrvatska je po incidenciji na 12. mjestu zemalja EU”, kazao je Krunoslav Capak te dodao kako je dosad zaprimljeno 4 125 prijava na nuspojave.

“Naše očekivano prolazno vrijeme na kraju lipnja nije onako kako smo predviđali, stoga naglašavamo da je važno da i dalje nastavimo s cijepljenjem, koje je najvažniji zdravstveni proces koji se trenutno odvija u zemlji. Podaci američkih stručnjaka kažu da cijepljenje može spriječiti gotovo svaku smrt od koronavirusa. Interes se ne moće podići podmićivanje”, kazao je ministar Beroš.

“UK ima najveću procijepljenost među zemljama Europe, od 48 posto. To je još uvijek nedovoljno, što vidimo na brzom porastu delta soja. Ove godine imamo cjepivo i dokazano je da sva cjepiva koja su odobrena u Europi, nakon dvije doze pružaju učinkovitu zaštitu. Vidimo što se događa u drugim turističkim zemljama poput Portugala i Cipra. Bilo bi dobro da Hrvatska ne ponovi lekciju od lani, pa do za tri do četiri tjedna ne završimo sezonu. Pred nama je izbor ili cijepljenje ili će zimmer frei ostati zimmer frei, djeca će biti na online nastavi, starci zatvoreni, a mi ćemo ponovno puniti bolnice i groblja. Imamo opciju, a to je da ne budemo kukavice, da ispružimo svoje junačko rame za dva mala uboda ili da stane zatvoreni i uskratimo sebi i drugima normalni život“, kazale je Alemka Markotić.

Ministar Božinović objavio je da je donesena nova odluka o nošenju maski.

„Maske se ne moraju koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koje su objavljena na stranicama HZZO-a. Maske se više neće morati koristiti kad je osigurano da se na određenom okupljanju ili događaju nalaze samo osobe koje imaju digitalnu covid potvrdu. Na našoj idućoj pressici ćemo i mi s ove strane, kao i novinari, pod uvjetom da imamo digitalne covid potvrde, pressicu ćemo održati bez maske“, kazao je ministar Božinović.

„Solidarnost i odgovornost moraju biti uzajamne. 700 tisuća radnih mjesta je očuvano kroz potvrde. Međutim, očekujemo da svi koji su naknadu primili daju doprinos izlasku iz krize. Zdravstveno pitanje i ekonomsko pitanje idu po ruku. Ako cijepljenjem možemo osigurati normalno funkcioniranje društva, ne zna zašto to ne činimo. Čudi me zašto neki sad formiraju front protiv cijepljenja. Je li moralno i ekonomski opravdano da istu naknadu, primaju oni koji su pridonijeli borbi protiv pandemije? Govorimo o zajedničkim ciljevima i kako ih postići. Diskriminacije neće biti. Ova ideja mora naći svoj put i u ustavu i u zakonu“, kazao je ministar Božinović.

Almeka Markotić kazala je da se razmišlja o ubrzavanju primitka druge doze cjepiva te je pojasnila da se u Klinici Frank Mihaljević na liječenju nalazi pet bolesnika.

„Jedan je na visokom protoku kisikom, a nitko nije na respiratoru, što je u ovom trenutku iznimno dobra situacija. Bojim se da se to neće nastaviti. Trenutno je oko 6 tisuća raznih kliničkih ispitivanja lijekova protiv koronavirusa u svijetu. Jedna skupina lijekova su lijekovi koji djeluju na imunološki odgovora, a druga koja djeluje na replikaciju virusa. Koliko je meni poznato, ne vidim da bi iti jedan od ovih lijekova dao spektakularni uspjeh. Ako se nešto u skorije vrijeme i pojavi na tržištu, to će biti lijekovi koji će djelovati na replikaciju virusa, a morat će se dati vrlo rano, dok lijek još uvijek nije ušao u stanicu. Još uvijek su cjepiva ta koja su najučinkovitija“, kazala je Markotić dok je ministar Beroš dodao kako je preventiva uvijek bolja od alternative.

„Državljanima trećih zemalja nisu su promijenili uvjeti za ulazak u Hrvatskoj. U tim zemljama imamo povećanu aplikaciju cjepiva koja nisu odobrena u Europskoj uniji. “, kazao je Božinović, na što je Capak kazao da nemamo dovoljno dokaza o učinkovitosti tih cjepiva.

„Za cjepiva kineskih proizvođača imamo jako malo podataka, s toga moramo biti jako oprezni. Neke zemlje koje su široko koristile ta cjepiva imaju velike probleme sa širenjem delta soja. Iz toga razloga smo za državljane trećih zemalja ostavili uvjeta od 14 dana od primitka drugo doze do ulaska u Hrvatsku”, pojasni je Capak.

„Digitalne potvrde nisu medicinski dokument. One prvenstveno služe za lakši prelazak granica. Što se tiče trećih zemalja, mi u ovom trenutku nećemo sprječavati ulazak državljana trećih zemlja, već ćemo na graničnim prijelazima vršiti provjeru njihove dokumentacije: o cijepljenju, preboljenu ili o negativnom testu. Isti su epidemiološki uvjeti za ulazak državljanina Bosne i Hercegovine i Njemačke“, pojasnio je Božinović, a ministar Beroš ponovio je da diskriminacije neće biti.

„Jučer sam na Vladi rekao da je u izradi izmjena smjernica za zdravstvene djelatnike, kao i sve ostale. Na redu je niz međuresornih sastanak. Ne mislimo raditi diskriminaciju prema privatnom sektoru“.

Članove stožera novinari su pitali o načinu provođenja odluke o uskraćivanju potpora tvrtakma čiji djelatnici nisu cijepljeni.

„Predstoji nam otvaranje dijaloga resornih ministara u vladi, sindikata i poslodavaca. Dužnost Vlade je da u zaštiti života i zdravlja može ići prema rješenjima od šireg društvenog interesa. To ne znači uvođenje obveze cijepljenja. Prošle jeseni nismo imali cjepivo. Donosili smo odluke i preporuke, pregovarali smo s predstavnicima raznih djelatnosti. U ovom trenutku rješenje imamo. Imamo dovoljno cjepiva za sve državljane. Imamo izbor hoćemo li prihvatiti znanost i umjesto da budemo zahvalni otvaramo pitanje koja ne doprinose izlasku iz ove situacije. Državnu je korona kriza koštala 34 milijarde kuna, potrese su državu stajali 128 milijardi kuna. Temeljni nam je interese, ne sam Vladi nego svima, da što prije izađemo iz ove situacije, a rješenje je cijepljenje. Ogromna se većina ljudi može cijepiti bez nuspojava. Države koje će se procijepiti spremnije će dočekati mogući četvrti val. Na razgovorima koji nam slijede očekujemo razumijevanje svih. Siguran sam da će iz toga proizaći jasnija slika o potrebi veće procijepljenosti“, kazao je Božinović dok je Beroš dodao da živjeti, raditi i privređivati možemo samo u zdravom okruženju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here